Presedintele Traian Basescu merge la summit-ul de la Copenhaga. Ce va semna Romania?

Ziarul Financiar 17.12.2009

Presedintele Traian Basescu merge astazi la Copengaha, locul unde se desfasoara cel mai important summit cu privire la incalzirea globala. Intalnirea la nivel inalt isi va incheia maine portile, fiind asteptati la eveniment peste 110 de sefi de state si de guvern, printre care si presedintele SUA Barack Obama.

Participantii la summit spera sa se ajunga la un acord cu privire la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 25 pana la 40% fata de nivelul din 1990 pana in 2020 si limitarea incalzirii globale la 2 grade Celsius. Summit-ul a fost organizat pe fondul expirarii in 2012 a Protocolului de la Kyoto (semnat in 1997), care prevede reducerea pana la data expirarii cu 5,2% a cantitatii gazelor cu efect de sera fata de nivelul din 1990.

Mandatul Uniunii Europene la summit este reducere cu 20% a emisiilor de gaze fata de nivelul din 1990 pana in 2020.

Negocierile merg foarte greu insa, avand in vedere neintelegerile dintre statele dezvoltate si cele aflate in curs de dezvoltare cu privire la cine si cum sa reduca emisiile. Statele emergente refuza sa aplice reduceri masive a emisiilor cu efect de sera deoarece sunt ingrijorate ca le va fi afectata dezvoltarea economica.
Statele bogate au propus crearea unui fond de 30 de miliarde de dolari destinat tarilor in curs de dezvoltare pentru a le ajuta sa lupte impotriva incalzirii globale.
Uniunea Europeana promis saptamana trecuta 7,2 miliarde de euro statelor africane pentru combaterea incalzirii globale.