ZF 24

Pablo Escondrillas, Citi: Cred că IPO-ul Hidroelectrica a fost o parte importantă din repornirea pieţei IPO-urilor din Europa

Conferinţa ZF Piaţa de Capital 2023

Pablo Escondrillas, Citi: Cred că IPO-ul Hidroelectrica...

Autor: Alex Ciutacu

22.09.2023, 10:37 158

Listarea Hidroelectrica la bursă a dat un semnal important pentru IPO-uri pe pieţele de capital europene, după cum a explicat Pablo Escondrillas, managing director, head of EMEA Power Investment Banking, Citi, în cadrul conferinţei ZF Piaţa de Capital 2023.

„Cred că listarea Hidroelectrica a fost o parte importantă din repornirea pieţei IPO-urilor din Europa. Sperăm că vor fi mai multe în România în viitor, dar pe termen scurt a făcut alte IPO-uri europene mai uşoare. Şi nu doar că a fost un IPO, dar a avut şi o performanţă bună după listare. Dacă Hidroelectrica nu ar fi avut o performnaţă bună, ar fi fost dificile IPO-urile europene în ultimele luni din 2023”.

IPO-ul Hidroelectrica s-a încheiat la un preţ de 104 lei per acţiune, iar acţiunile H20 au închis prima şedinţă de tranzacţionare 110 lei per acţiune. Astăzi, preţul se apropie de 120 lei per acţiune.

„Cred că a fost o poveste bună, este probabil ceea ce voia toată lumea, băncile care lucrează la IPO, dar şi vânzătorii şi cumpărătorii voiau ca IPO-ul să meargă bine, dar nu atât de bine încât să pară că am vândut acţiunile prea ieftin. (...) Cred că creşterile recente au legătură şi cu faptul că temerile legate de inflaţie la nivel european s-au redus puţin, perceţia că poate dobânzile au atins un vârf şi urmează să scadă şi în acest context dividendele Hidroelectrica devin mai atractive”.

Alte declaraţii:

  • În 2024 cred că am putea vedea un catalist important, trecerea României de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă de către MSCI. (...) România este astăzi piaţă de frontieră şi mulţi investitori au o problemă cu investiţiile în pieţele de frontieră. În România, mulţumită Hidroelectrica şi mulţumită altor companii care primesc mai multă atenţie, sperăm că în 2024 MSCI va decide să promoveze România la piaţă emergentă, asta va încuraja lichiditatea şi România a deveni mai atractivă pentru investitori.
  • Când mă gândesc la România mă gândesc la piaţă europeană, care este ori emergentă ori dezvoltată, dar nu de frontieră. Asta este important.
  • Companiile trebuie să se gândească la piaţa de capital ca o destinaţie atractivă. Este foarte bine că în România sunt câteva compani deţinute majoritar de stat care sunt e bursă şi cred că este important ca aceste companii controlate de stat să fie pe piaţă pentru că îmbunătăţeşte transparenţa şi modul în care sunt gestionate.
  • Cred că România va beneficia cu adevărat de următoarea etapă dacă sunt companii noi private care văd bursa ca o modalitate de a atrage capital, de a atrage recunoaştere, de a fi văzute drept parteneri de business mai atractivi, angajatori mai atractivi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO