ZF 24

Opinie Sorin Petre, Partener PwC România, şi Raluca Capaţina-Stoica, Senior Manager: Listările noi de acţiuni de pe pieţele europene au continuat într-un ritm scăzut în trimestrul al treilea, faţă de vârfurile din 2020 şi 2021. Hidroelectrica rămâne cel mai mare IPO

Opinie Sorin Petre, Partener PwC România, şi  Raluca...
21.11.2023, 12:51 313

Listările noi de acţiuni (IPO - Oferta Publică Iniţială) pe pieţele de capital europene au continuat să înregistreze un ritm scăzut în trimestrul al treilea din acest an faţă de vârfurile din 2020 şi 2021, dar s-au situat peste trimestrele anterioare, cu 33 de IPO-uri încheiate şi o valoare totală de 4,6 miliarde de euro, arată raportul IPO Watch Europe Q3 2023, publicat de PwC.

Una dintre listările noi de remarcat în această perioadă este cea a Hidroelectrica, cea mai mare atât de pe piaţa din România, cât şi de pe piaţa europeană, urmată de două listări de acţiuni pe bursa din Germania, respectiv IPO-ul de 813 milioane de euro al Schott Pharma şi cel de 605 milioane de euro al Thyssenkrupp Nucera.

IPO-ul Hidrolectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piaţa Reglementată a BVB şi a atras în total circa 1,9 miliarde euro pentru 19,94% din acţiuni, devenind cea mai mare companie românească listată la BVB din punct de vedere al capitalizării.

După listarea Hidroelectrica, singurul eveniment notabil care a avut loc la BVB a fost debutul din 25 septembrie 2023 al companiei româneşti de IT AROBS Transilvania Software pe piaţa reglementată (sub simbolul bursier AROBS), ca urmare a transferului de pe piaţa AeRO.

Chiar dacă listările noi de acţiuni în Europa au rămas în general la un nivel scăzut în acest trimestru, cele câteva tranzacţii notabile încheiate au reanimat piaţa IPO.

Rezultatele de după listările iniţiale vor fi urmărite îndeaproape, acestea putând conduce şi la o creştere a interesului pentru piaţa de IPO-uri. Pe măsură ce ne apropiem de anul 2024, companiile vor dedica mai mult timp pregătirilor pentru potenţialele listări de acţiuni, concentrându-se în special pe integrarea strategiei ESG, pe consolidarea măsurilor de evaluare şi control a riscurilor şi pe îmbunătăţirea guvernanţei corporative, înainte de a decide când şi unde să facă listarea. Mediul macroeconomic va continua să influenţeze rezultatele pieţelor globale de listări iniţiale de acţiuni, stabilitatea fiind un factor care s-ar putea dovedi benefic în anul 2024 şi pentru piaţa IPO.

Piaţa de oferte secundare de acţiuni a înregistrat performanţe bune, volumul şi încasările pentru anul curent depăşindu-le pe cele din 2022, ceea ce demonstrează încrederea investitorilor în companiile cu stabilitate ridicată şi este un bun semnal de redresare a pieţei IPO.

Trimestrul al treilea din 2023 la nivel global

Activitatea globală de IPO în trimestrul al treilea din 2023 a totalizat 284 de listări în valoare de 33,8 miliarde dolari, comparativ cu 291 IPO şi 46,6 miliarde dolari în aceeaşi perioadă din 2022.

Piaţa IPO din SUA a arătat semne de revigorare în al treilea trimestru din 2023 şi un apetit crescut al investitorilor pentru listările noi. În septembrie, trei mari companii de tehnologie au fost listate  în SUA, inclusiv IPO-ul de 5,2 miliarde USD a Arm pe Nasdaq. În acelaşi timp, China continentală este în continuare liderul acestei pieţe, deţinând  puţin sub 35% din total venituri atrase din listările noi de acţiuni în acest trimestru.  În Orientul Mijlociu activitatea de pe piaţa IPO a rămas robustă, susţinută de valul de privatizări care a alimentat impulsul de tranzacţionare în ultima perioadă.

Privind în perspectivă, redresarea listărilor noi ar putea depinde de cât de bine performează IPO-urile mari pe termen mediu. De asemenea, stabilizarea mediului macroeconomic va sprijini redresarea pieţelor IPO, cel mai probabil din a doua jumătate a anului viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO