ZF 24

OpenAI va avea de înfruntat un nou concurent pe piaţa inteligenţei artificiale: Elon Musk îşi va lansa propriul chatbot, denumit Grok, o mişcare care intenţionează să conteste poziţia de hegemon a ChatGPT în domeniul AI

OpenAI va avea de înfruntat un nou concurent pe piaţa...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.11.2023, 13:43 240

Elon Musk şi-a dezvăluit propriul chatbot pentru a provoca ChatGPT pe piaţa AI, susţinând că prototipul este deja superior ChatGPT 3.5 în mai multe criterii de referinţă, potrivit Bloomberg.

Grok este primul produs al companiei xAI a lui Musk, chatbotul fiind testat în prezent de un grup limitat de utilizatori din SUA. Grok este dezvoltat pe baza datelor deţinute şi prelucrate de X, fosta platformă Twitter a lui Musk, fiind astfel mai bine informat cu privire la cele mai recente evoluţii decât roboţii alternativi cu seturi de date statice, se arată pe site-ul web al companiei. De asemenea, este conceput pentru a răspunde „cu o prezenţă de spirit ceva mai caustică şi rebelă", conform anunţului oficial.

La începutul acestui an, Musk s-a numărat printre semnatarii unei petiţii care a cerut o pauză în avansarea modelelor de inteligenţă artificială pentru a permite dezvoltarea unor protocoale de siguranţă comune.

„Am semnat acea scrisoare ştiind că este inutilă", a declarat duminică miliardarul proprietar al X şi director general al Tesla Inc. „Am vrut doar să se consemneze că am recomandat o pauză".

Preşedintele SUA, Joe Biden, tocmai a semnat un ordin executiv pentru supravegherea inteligenţei artificiale, menit să stabilească o serie de standarde pentru protecţia securităţii şi a vieţii private, în timp ce liderii din domeniul tehnologiei au dezbătut săptămâna trecută riscurile tehnologiei în cadrul Summitului privind siguranţa inteligenţei artificiale din Marea Britanie.

Grok este produsul a două luni de dezvoltare, se arată în anunţul xAI, şi va fi disponibil pentru toţi utilizatorii X Premium+ după ce va ieşi din faza de testare. Musk a vorbit despre ambiţia sa de a construi X dincolo de vocaţia de bază a platformei, pentru a deveni o aplicaţie de tip „do-everything", asemănătoare cu WeChat a Tencent Holding Ltd. din China. Grok ar putea deveni o parte esenţială în atingerea acestui obiectiv - deşi xAI este o companie separată, aceasta susţine că intenţionează să lucreze îndeaproape cu X, Tesla şi alte întreprinderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO