OpenAI va avea de înfruntat un nou concurent pe piaţa inteligenţei artificiale: Elon Musk îşi va lansa propriul chatbot, denumit Grok, o mişcare care intenţionează să conteste poziţia de hegemon a ChatGPT în domeniul AI

Autor: Andrei Şerbănescu 06.11.2023

Elon Musk şi-a dezvăluit propriul chatbot pentru a provoca ChatGPT pe piaţa AI, susţinând că prototipul este deja superior ChatGPT 3.5 în mai multe criterii de referinţă, potrivit Bloomberg.

Grok este primul produs al companiei xAI a lui Musk, chatbotul fiind testat în prezent de un grup limitat de utilizatori din SUA. Grok este dezvoltat pe baza datelor deţinute şi prelucrate de X, fosta platformă Twitter a lui Musk, fiind astfel mai bine informat cu privire la cele mai recente evoluţii decât roboţii alternativi cu seturi de date statice, se arată pe site-ul web al companiei. De asemenea, este conceput pentru a răspunde „cu o prezenţă de spirit ceva mai caustică şi rebelă", conform anunţului oficial.

La începutul acestui an, Musk s-a numărat printre semnatarii unei petiţii care a cerut o pauză în avansarea modelelor de inteligenţă artificială pentru a permite dezvoltarea unor protocoale de siguranţă comune.

„Am semnat acea scrisoare ştiind că este inutilă", a declarat duminică miliardarul proprietar al X şi director general al Tesla Inc. „Am vrut doar să se consemneze că am recomandat o pauză".

Preşedintele SUA, Joe Biden, tocmai a semnat un ordin executiv pentru supravegherea inteligenţei artificiale, menit să stabilească o serie de standarde pentru protecţia securităţii şi a vieţii private, în timp ce liderii din domeniul tehnologiei au dezbătut săptămâna trecută riscurile tehnologiei în cadrul Summitului privind siguranţa inteligenţei artificiale din Marea Britanie.

Grok este produsul a două luni de dezvoltare, se arată în anunţul xAI, şi va fi disponibil pentru toţi utilizatorii X Premium+ după ce va ieşi din faza de testare. Musk a vorbit despre ambiţia sa de a construi X dincolo de vocaţia de bază a platformei, pentru a deveni o aplicaţie de tip „do-everything", asemănătoare cu WeChat a Tencent Holding Ltd. din China. Grok ar putea deveni o parte esenţială în atingerea acestui obiectiv - deşi xAI este o companie separată, aceasta susţine că intenţionează să lucreze îndeaproape cu X, Tesla şi alte întreprinderi.