ZF 24

ONU: Economia mondiala se confrunta cu provocari serioase in mentinerea ritmului de crestere

10.01.2008, 12:04 28

Economia mondiala se confrunta cu provocari serioase in mentinerea ritmului rapid de crestere din ultimii ani, principala cauza a incetinirii dezvoltarii in anul 2008 fiind evolutia pietei Statelor Unite, se arata intr-un raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), preluat de Mediafax.

Sfarsitul "Bubble-ului" de pe piata americana a locuintelor (o perioada de crestere excesiva a preturilor, urmata de o prabusire brusca - n.r.), amplificarea crizei creditelor, deprecierea dolarului, persistenta dezechilibrelor globale si pretul ridicat al petrolului sunt factorii care vor ameninta sustenabilitatea expansiunii economie mondiale in urmatorii ani, potrivit raportului "World Economic Situation and Prospects 2008".

Avansul economic mondial a incetinit de la 3,9% in 2006 la 3,7% in 2007, ritm care este insa in continuare destul de ridicat. Pentru anul 2008, cresterea economica este prognozata sa incetineasca la 3,4%, de aceasta data insa, riscurile in sensul unui declin accentuat fiind mult mai mari decat in urma cu un an.

Principala cauza a incetinirii avansului economic mondial este evolutia defavorabila economiei Statelor Unite, o consecinta a declinului pietei de locuinte. Situatia din Statele Unite s-a inrautatit in trimestrul al treilea al anului 2007, odata cu intensificarea problemelor pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, cunoscuta sub numele subprime, ale caror efecte negative s-au propagat in sistemul financiar mondial.

In cazul tarilor emergente, avansul economic s-a mentinut la un nivel inalt in 2007, respectiv la 6,9%. Cresterea s-a accelerat la 8% in cazul tarilor aflate in proces de tranzitie, o urmare a preturilor mari ale marfurilor si a cererii locale ridicate.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO