ZF 24

Nabucco a primit OK-ul deputatilor din comisia de industrii: Romania investeste 1,3 mld de euro, profit doar din impozite de 1 miliard de euro

09.02.2010, 16:23 16

Proiectul de lege prin care se ratifica acordul privind Nabucco,megaconducta europeana pentru transportul a 31 mld. de metri cubide gaze anual, a trecut astazi in unanimitate la votul deputatilordin comisia de industrii, urmand sa intre in plen.

Acordul interstatal privind Nabucco a fost semnat anul trecut iniulie, la Ankara de premierul Emil Boc, alaturi de omologii sai dinAustria, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Germania, tarile care vorconstrui conducta care se vrea o alternativa la importurile de gazrusesti.

Proiectul ar urma sa coste Romania aproximativ 1,3 miliarde deeuro pana la darea lui in folosinta in 2014, potrivit lui CorneliuCondrea, directorul din Ministerul Economiei, care a fost audiat lacomisii. El nu a facut estimari despre profitabilitateaproiectului, invocand clauze de confidentialitate, dar a spus caRomania va primi aproximativ 1 miliard de euro numai din impozitein urmatorii 25 de ani.

Legea expropierilor va trebui modificata ca urmare aconstructiei conductei de gaze pe teritoriul Romaniei (ea vatraversa 460 de kilometri la noi in tara). Romania va achita 16,6%din costurile de constructie, un procent egal cu al celorlate tariimplicate, si va avea dreptul sa foloseasca jumatate din cota de16,6% de gaze transportate care ii revine conform intelegerii cucelelalte tari, urmand sa dispuna cum vrea de cealalta jumatate, amai explicat Condrea deputatilor.

Legea privind validarea acordului urmeaza sa intre in dezbatereaplenului, ca apoi sa intre in atentia Senatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO