Nabucco a primit OK-ul deputatilor din comisia de industrii: Romania investeste 1,3 mld de euro, profit doar din impozite de 1 miliard de euro

Autor: Doina Anghel 09.02.2010

Proiectul de lege prin care se ratifica acordul privind Nabucco, megaconducta europeana pentru transportul a 31 mld. de metri cubi de gaze anual, a trecut astazi in unanimitate la votul deputatilor din comisia de industrii, urmand sa intre in plen.

Acordul interstatal privind Nabucco a fost semnat anul trecut in iulie, la Ankara de premierul Emil Boc, alaturi de omologii sai din Austria, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Germania, tarile care vor construi conducta care se vrea o alternativa la importurile de gaz rusesti.

Proiectul ar urma sa coste Romania aproximativ 1,3 miliarde de euro pana la darea lui in folosinta in 2014, potrivit lui Corneliu Condrea, directorul din Ministerul Economiei, care a fost audiat la comisii. El nu a facut estimari despre profitabilitatea proiectului, invocand clauze de confidentialitate, dar a spus ca Romania va primi aproximativ 1 miliard de euro numai din impozite in urmatorii 25 de ani.

Legea expropierilor va trebui modificata ca urmare a constructiei conductei de gaze pe teritoriul Romaniei (ea va traversa 460 de kilometri la noi in tara). Romania va achita 16,6% din costurile de constructie, un procent egal cu al celorlate tari implicate, si va avea dreptul sa foloseasca jumatate din cota de 16,6% de gaze transportate care ii revine conform intelegerii cu celelalte tari, urmand sa dispuna cum vrea de cealalta jumatate, a mai explicat Condrea deputatilor.

Legea privind validarea acordului urmeaza sa intre in dezbaterea plenului, ca apoi sa intre in atentia Senatului.