ZF 24

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: În anii 90 modelul era cel al Bundesbank. Banca centrală a Germaniei nu face supraveghere financiară, aceste lucruri se fac într-o instituţie separată. BNR a acceptat supravegherea bancară şi prudenţială deoarece nu exista o altă instituţie care să poată face acest lucru

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: În anii 90 modelul...

Autor: Valeriu Dănilă

14.09.2023, 16:58 4925

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat în cadrul conferinţei „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea preţurilor” că Banca Naţională a acceptat supravegherea bancară şi prudenţială deoarece nu exista o altă instituţie care să poată face acest lucru. „Care să fie instituţia aceea? Unde o duci? Nu aveam clădiri.”

„Noi am pus o stavilă atunci în anii 90, am pus un capital minim foarte mare la aceea vreme, de 5 milioane de dolari, am evitat colapsul total al sistemului bancar precum în Bulgaria”, a explicat Isărescu referindu-se la tendinţa din epocă de a restrânge rolul băncilor centrale în economie.

 

Ce a mai declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu:

 

„Am întărit funcţia de supraveghere bancară o dată cu imbunătăţirea legilor, în sensul adevărat de supraveghere, deoarece băncile erau furate de acţionari şi de conducători”

„M-am bucurat când am reuşit să rezolvăm prin 99 crizele mari cu Bancorexul, Banca Agricolă, datorită ajutorului dat de guvern, în special Ministerul Justiţiei”

„După criza din 2007-2008 a apărut stabilitatea financiară ca un obiectiv secundar al băncilor centrale”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO