Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: În anii 90 modelul era cel al Bundesbank. Banca centrală a Germaniei nu face supraveghere financiară, aceste lucruri se fac într-o instituţie separată. BNR a acceptat supravegherea bancară şi prudenţială deoarece nu exista o altă instituţie care să poată face acest lucru

Autor: Valeriu Dănilă 14.09.2023

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat în cadrul conferinţei „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea preţurilor” că Banca Naţională a acceptat supravegherea bancară şi prudenţială deoarece nu exista o altă instituţie care să poată face acest lucru. „Care să fie instituţia aceea? Unde o duci? Nu aveam clădiri.”

„Noi am pus o stavilă atunci în anii 90, am pus un capital minim foarte mare la aceea vreme, de 5 milioane de dolari, am evitat colapsul total al sistemului bancar precum în Bulgaria”, a explicat Isărescu referindu-se la tendinţa din epocă de a restrânge rolul băncilor centrale în economie.

 

Ce a mai declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu:

 

„Am întărit funcţia de supraveghere bancară o dată cu imbunătăţirea legilor, în sensul adevărat de supraveghere, deoarece băncile erau furate de acţionari şi de conducători”

„M-am bucurat când am reuşit să rezolvăm prin 99 crizele mari cu Bancorexul, Banca Agricolă, datorită ajutorului dat de guvern, în special Ministerul Justiţiei”

„După criza din 2007-2008 a apărut stabilitatea financiară ca un obiectiv secundar al băncilor centrale”