ZF 24

Ministrii de finante ai UE au convenit asupra unor noi reglementari pentru controlul sectorului financiar

02.12.2009, 18:56 14

Ministrii de finante din Uniunea Europeana au reusit sadepaseasca discutiile iscate intre Marea Britanie si Franta cuprivire la noile reglementari legate de supravegherea sectoruluifinanciar, ajungand la o intelegere la nivelul intregului bloc,informeaza Bloomberg.

"Am ajuns la un compromis. Suntem pe cale sa cream o autoritateeuropeana reala", a declarat ministrul de finante al Frantei,Christine Lagarde. "A fost un proces greu; nu toata lumea s-a aflatpe aceeasi lungime de unda".

Uniunea Europeana spera sa schimbe sistemul de supraveghere alsectorului bancar la un an dupa ce falimentul Lehman Brothers s-aextins la un asemenea nivel incat guvernele europene au fostnevoite sa cheltuiasca, imprumute sau sa garanteze peste 5.000miliarde dolari pentru sustinerea bancilor.

Ministrii de finante au avut mai multe discutii cu privire laintinderea puterii autoritatilor europene asupra celei detinute deautoritatile nationale. Tensiunile dintre Franta si Marea Britanievin dupa ce Michel Barnier, un aliat al presedintelui francezNicolas Sarkozy, a fost numit comisar european pe probleme de pieteinterne, oficialii britanici asteptandu-se la o legislatie mult maidrastica in urmatorii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO