Ministrii de finante ai UE au convenit asupra unor noi reglementari pentru controlul sectorului financiar

Ziarul Financiar 02.12.2009

Ministrii de finante din Uniunea Europeana au reusit sa depaseasca discutiile iscate intre Marea Britanie si Franta cu privire la noile reglementari legate de supravegherea sectorului financiar, ajungand la o intelegere la nivelul intregului bloc, informeaza Bloomberg.

"Am ajuns la un compromis. Suntem pe cale sa cream o autoritate europeana reala", a declarat ministrul de finante al Frantei, Christine Lagarde. "A fost un proces greu; nu toata lumea s-a aflat pe aceeasi lungime de unda".

Uniunea Europeana spera sa schimbe sistemul de supraveghere al sectorului bancar la un an dupa ce falimentul Lehman Brothers s-a extins la un asemenea nivel incat guvernele europene au fost nevoite sa cheltuiasca, imprumute sau sa garanteze peste 5.000 miliarde dolari pentru sustinerea bancilor.

Ministrii de finante au avut mai multe discutii cu privire la intinderea puterii autoritatilor europene asupra celei detinute de autoritatile nationale. Tensiunile dintre Franta si Marea Britanie vin dupa ce Michel Barnier, un aliat al presedintelui francez Nicolas Sarkozy, a fost numit comisar european pe probleme de piete interne, oficialii britanici asteptandu-se la o legislatie mult mai drastica in urmatorii cinci ani.