ZF 24

Memorandumul de retrocedare a domeniului Peles a fost semnat

20.03.2007, 14:12 30

Memorandumul de retrocedare a domeniului Peles, pe baza caruia Familia Regala va intra oficial in posesia Castelelor Peles si Pelisor si a altor bunuri aferente, a fost semnat marti, la Palatul Victoria, de catre secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, si seful Casei Regale, Andrew Popper.

Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie, regelui Mihai I, in urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. In aceeasi zi, conducerea Centrului European de Cultura Sinaia a semnat decizia de retrocedare a centrelor Ceramica si Stavilari, dupa ce la sfarsitul lunii februarie, RA-APPS semnase decizia de retrocedare a partii vechi din Palatul Foisor.

"Atat Pelesul, cat si Pelisorul si Foisorul vor avea destinatii precise si precizate. Pelesul va ramane timp de trei ani muzeu, la fel si Pelisorul. In ceea ce priveste partea veche a Foisorului, am convenit ca dupa retrocedare sa devina o resedinta de protocol. Exista un memorandum prezentat in sedinta de Guvern, saptamana trecuta, rezultat al unor negocieri intre o comisie guvernamentala si reprezentantii Casei Regale. Am convenit de principiu ca Palatul Peles sa fie rascumparat de statul roman si sa ramana in perpetuitate muzeu. Am hotarat sa rascumparam si Foisorul, care va deveni resedinta de protocol", a declarat Adrian Iorgulescu, in momentul semnarii deciziei de restituire a Castelelor Pels si Pelisor.

Pe de alta parte, avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, a declarat la momentul respectiv ca Regele Mihai I este interesat sa cedeze statului roman, contra unei sume de circa 30 de milioane de euro, Castelul Peles, partea veche a Palatului Foisor si terenurile aferente, inainte de finalul anului in curs. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO