ZF 24

Marius Gavrea, Expert Agribusiness ING Bank România: România are nevoie de o strategie, să fie alese 2-3 domenii care să fie finantate prioritar, indiferent cine e la Guvern, aşa cum a făcut de exemplu Polonia

ZF Agriculture Summit 2023

Marius Gavrea, Expert Agribusiness ING Bank România:...

Autor: Roxana Rosu

30.10.2023, 15:13 93

România are nevoie de o strategie, să fie alese 2-3 domenii care să fie finantate prioritar, indiferent cine e la Guvern, aşa cum a făcut de exemplu Polonia, a declarat Marius Gavrea, Expert Agribusiness ING Bank România în cadrul ZF Agriculture Summit 2023.

În România vedem folosirea terenului agricol ca asset, indiferent de ce produce. Nu trebuie să comparăm cu Olanda sau Germania, ci cu tări mai apropiate, cum este Ungaria, Polonia. Polonia, de la începutul aderării la UE, şi-a luat strategii de tară: facem mere, pui şi cartofi. Şi a ajuns în top cu aceste produse”.

ING finantează  tot fluxul din agribusiness. Fermierii vor finantare pentru investitii, pentru capital de lucru.

Ce a mai declarat Marius Gavrea:

Ce înseamnă valoare adăugată? Trebuie să ne uităm la profit. Şi trebuie să ne uităm la reducerea costurilor. Cu cât mai multe verigi integrează fermierul, cu atât valoarea rămâne în fermă şi în final în economie.

Bunurile agroalimentare sunt commodities, sunt mărfuri pe care le găseşti peste tot în lume. Suntem cuplati la preturile mondiale. Fermierii trebuie să fie atenti la costuri şi la preturile pe care vor să le obtină. Nu poti fi decuplat de piata regională sau mondială.

Cu cât afacerea e mai mare, cu atât ai costurile mai mici. Profitul pe unitatea de produs este mai mare.

Avem nevoie de o strategie. Să alegem 2-3 domenii pe care să le finantăm, indiferent cine e la Guvern. Şi atunci şi băncile ştiu care este directia şi au impact mai mare asupra economiei.

Pentru fluxul integrat este foarte important partea de ciclicitate. Avem o perioadă cu profturi mari din cereale, altele când obtii venituri din lapte, etc. O verigă din lat poate ajuta în partea cealaltă.

Unde se vor duce banii în viitor? Partea de schimbări climatice este o realitate în România. Captarea apei în sol va fi foarte importantă, investitiile în irigatii, iar fondurile europene cer ca investitia să aibă o componentă climatică.

Trebuie să facem un management al apei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO