ZF 24

Marii consumatori de gaze naturale, protejaţi de creşterea preţurilor de la 1 aprilie. Ce prevede documentul care permite acest lucru?

Marii consumatori de gaze naturale, protejaţi de...

Autor: Roxana Petrescu

30.03.2014, 20:02 144

Marii consumatori de gaze naturale ar putea fi scutiţi parţial de creşterile de preţuri anunţate pentru 1 aprilie, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Documentul a fost elaborat în contextul în care producătorii de gaze au reglementat şi piaţa concurenţială prin impunerea preţurilor stabilite în calendarul de liberalizare pentru piaţa reglementată şi la nivelul pieţei concurenţiale, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Acest lucru a fost posibil pentru că nu s-a făcut o delimitare clară între diferitele categorii de consumatori noncasnici (reglementaţi sau eligibili) în OUG 7/2013, documentul prin care s-a instituit impozitul asupra veniturilor suplimentare din liberalizarea preţului la gaze.

Din aplicarea calendarului de liberalizare, producătorii de gaze înregistrează venituri fără eforturi financiare, acesta fiind motivul pentru care statul a decis impozitarea acestor venituri suplimentare.

De exemplu, potrivit calendarului de liberalizare al preţurilor din producţia internă, în prezent preţul este de 72 de lei pe MWh, urmând ca de la 1 aprilie să ajungă la 89,4 lei pe MWh.

Potrivit legislaţiei în vigoare, producătorii de gaze sunt impozitaţi cu 60% din veniturile suplimentare realizate din dereglementarea preţului la gaze naturale. În actuala legislaţie şi pornind de la exemplul dat mai sus, procentul s-ar aplica la diferenţa dintre 89,4 lei şi 72 de lei pe MWh, aceste valori fiind cuprinse în calendarul de liberalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO