ZF 24

Lenovo va prelua divizia de servere a IBM pentru 2,3 miliarde de dolari

Foto Natalie Behring

Foto Natalie Behring

Autor: Marius Oncu

23.01.2014, 20:46 385

Grupul chinez Lenovo, cel mai mare producător de PC-uri din lume, va prelua divizia de servere a companiei americane International Business Machines (IBM) pentru 2,3 miliarde de dolari, conform unui acord convenit de cele două părţi, transmite Bloomberg. Înţelegerea prevede plata a 2 miliarde de dolari şi transferul unui pachet de acţiuni Lenovo pentru a acoperi diferenţa, se arată într-un comunicat comun publicat ieri de Lenovo şi IBM. Companiile au mai negociat şi anul trecut tranzacţia, când afacerea era evaluată la 4,5 miliarde de dolari, fără a ajunge însă la un acord din cauza preţului.

Achiziţia afacerii de servere X86 a IBM include serverele şi switch-urile System x, BladeCenter şi Flex System blade. Confruntat cu declinul livrărilor de PC-uri la nivel global, şeful Lenovo, Yang Yuanqing (foto), a menţinut producătorul chinez pe creştere prin extinderea în Europa şi America de Sud, precum şi pe piaţa dispozitivelor mobile. Acum, Yang vizează, prin noua achiziţie, intrarea pe segmentul echipamentelor de stocare şi serverelor pentru companii.

„Suntem încrezători că putem dezvolta această afacere pe termen lung“, a spus el. Lenovo, în prezent cel mai mare producător de PC-uri din lume (poziţie câştigată şi pe piaţa din România potrivit celor mai recente date), şi-a început ascensiunea spre această poziţie în 2005, prin preluarea diviziei producătoare de computere a IBM. Compania doreşte să se extindă pe piaţa echipamentelor pentru stocare de date şi serverelor, pentru a combate astfel efectul declinului pieţei PC-urilor asupra afacerilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO