ZF 24

Jumătate din energia produsă de Petrom la Brazi s-a dus la populaţie cu 50 de milioane de euro

Jumătate din energia produsă de Petrom la Brazi s-a dus...

Autor: Roxana Petrescu

18.11.2013, 00:08 173

În primul an de funcţionare al centralei de la Brazi, unitatea de 860 MW, mai mare decât un reactor al centralei de la Cernavodă, în care Petrom a investit 530 de milioane de euro, peste jumătate din producţie, (54%), s-a dus pe piaţa reglementată, acolo unde sunt alimentaţi cu energie populaţia şi micii consumatori.

Mai mult, preţul reglementat de care a beneficiat Petrom (169 de lei pe MWh, 38 de euro) a fost mai mare decât preţul mediu pe primele nouă luni pe piaţa spot a bursei de energie (151 de lei pe MWh, 33 de euro).

Astfel, în contextul în care cererea a scăzut anul acesta cu 7%, iar piaţa a fost inva­dată de energia eolienelor şi a hidrocentralelor, ceea ce a dus la scăderea preţurilor, obligaţia de a vinde energie pe piaţa reglementată în schimbul gazelor ieftine s-a dovedit în realitate o plasă de salvare pentru centrala Petrom.

La mijlocul lunii octombrie anul trecut, Petrom, cea mai mare companie locală, a finalizat o investiţie de 530 milioane de euro în singura termocentrală nouă pe gaze construită în România după Revoluţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO