ZF 24

Invataturile bancherilor catre imprumutatii afectati de criza: Solutii de salvare a unui credit ipotecar

 Invataturile bancherilor catre imprumutatii afectati de criza: Solutii de salvare a unui credit ipotecar
15.02.2010, 21:42 27

Bancherii au un ghid pentru restructurarea creditelor ipotecarecu recomandari privind discutiile cu clientii si solutiile care potfi aplicate pentru evitarea executarii silite.

Solutiile cuprinse in ghid sunt:
1.Modificarea graficului de rambursare astfel incat platile lunare sascada pe o perioada determinata, iar apoi clientul sa aiba deachitat rate mai mari.

2. Reducerea ratei dobanzii si/sau prelungirea durateicontractului
- aceste solutii pot fi aplicate separat sau impreuna pentruclientii care trebuie sa faca fata unei scaderi a veniturilor petermen lung, dar care pot continua sa-si indeplineasca obligatiilecontractuale daca banca le reduce ratele lunare.

3. Capitalizarea dobanzii sau a restantelor
- se poate folosi pe o perioada limitata, prin negocierea unei noivalori a imprumutului care sa includa capitalizareadobanzilor/restantelor, atunci cand banca are indicii cadificultatile de plata ale clientului sunt temporare si existaperspective de redresare a situatiei financiare.

4. Amanarea efectuarii platilor pe o perioada determinata
- ca solutie temporara pentru evitarea intrarii in default, bancapoate conveni cu clientul o perioada in care platile in contulcapitalului sa fie suspendate, iar dobanda sa fie 0%.
5. Vanzarea voluntara a imobilului ipotecat
- daca clientul demonstreaza ca a initiat demersuri de vanzare alocuintei la un pret "corespunzator" si pe baza recomandarilor unuiconsultant, banca poate amana procedura de executare silita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO