Business Internaţional

Incetinirea sectorului de servicii duce economia americana la un pas de recesiune

07.02.2008, 20:00 21

Temerile privind intrarea intr-o perioada de recesiune a celor mai importante economii mondiale se intensifica, lovind pietele financiare, pe fondul semnalelor conform carora companiile din sectorul serviciilor, de la hotelieri si retaileri la banci, ar putea inregistra scaderi atat in Statele Unite, cat si in Europa, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.
In Statele Unite, un indicator esential al soliditatii sectorului de servicii a atins cel mai scazut nivel din 2001 incoace. In Europa, un indicator similar a atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani.
Rezultatele au alimentat temerile pe Wall Street conform carora Statele Unite sunt pe punctul de a intra in recesiune, daca nu chiar au intrat deja.
Recent, autoritatiile americane au anuntat ca un indice privitor la activitatea companiilor din afara sectorului productiei a scazut pana la 41,9 puncte in ianuarie, de la 54,4 puncte in luna decembrie, cea mai dramatica scadere in istoria de zece ani a indicelui. Anthony Nieves din cadrul Hilton Hotels a declarat ca datele l-au luat prin surprindere. "Am anticipat o astfel de evolutie? Cu siguranta, nu", a declarat el.
In Europa, un indice pe sectorul de servicii calculat de Royal Bank of Scotland si NTC Economics din Londra a scazut pana la 50,6 puncte de la 53,1 puncte, reflectand slabiciunea companiilor din sectorul serviciilor financiare. In plus, vanzarile din sectorul de retail inregistrate in cele 15 tari care folosesc moneda unica europeana s-au aflat in scadere pentru a treia luna consecutiv in decembrie.
Economistii se arata din ce in ce mai ingrijorati in legatura cu starea economiei americane. "In mod normal, cand economia incepe sa dea semne de slabiciune, gospodariile incep sa-si reduca cheltuielile pe produse scumpe ca automobilele, sau mobila", a declarat Bernard Baumohl, managing director in cadrul Economic Outlook Group. "Insa serviciile medicale, de transport, comunicatii, bancare sunt permanent necesare. De aceea, scaderea recenta a indicelui pe servicii este cu atat mai alarmanta", a adaugat Baumohl.
Unii economisti estimeaza ca economia Statelor Unite va creste lent, dar nu va scadea, in lunile urmatoare.
Importanta sectorului de servicii a crescut in ultimii ani in contextul in care americanii si-au reorientat o mai mare parte a cheltuielilor catre servicii de sanatate, turism si divertisment, cat si o gama de servicii personale. Aproximativ 60% din cheltuielile consumatorilor americani, cea mai mare componenta a PIB, sunt directionate catre servicii.
Datele europene vor spori presiunile exercitate asupra Bancii Centrale Europene in sensul urmarii exemplului Fed de a reduce rata de referinta a dobanzii, situata acum la 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO