ZF 24

Incalzirea globala nu i-a speriat pe liderii lumii, care au esuat in a incheia un acord la summit-ul de la Copenhaga

Incalzirea globala nu i-a speriat pe liderii lumii, care au esuat in a incheia un acord la summit-ul de la Copenhaga
20.12.2009, 12:45 15

Sefii de stat si de guvern au incheiat un acord "de compromis"la summit-ul de la Copenhaga pe probleme de schimbari climatice,spre nemultumirea organizatorilor si a participantilor. Cel maiimportant eveniment pe problemele climatice, care s-a incheiatvineri, a fost considerat astfel un esec de catre ecologisti.

Acordul prevede limitarea incalzirii temperaturii globale la 2grade Celsius, insa nu specifica si cum se va face acest lucru. Deasemenea, a fost stabilit un fond de combatere a incalzirii globalepentru statele sarace, care va atinge 100 de miliarde de dolaripana in 2020, dar documentul nu spune ce tari vor cotiza si in cefel.

Dorinta initiala a participantilor la summit a fost de semnare aunui acord privind reducere cu 25 pana la 40% a emisiilor de carbonpana in anul 2020. Tinta nu a fost atinsa insa, datorita reticenteiunor state precum China, care se tem ca le va fi afectatadezvoltarea economica.
Presedintele american Barack Obama a numit acordul "semnificativ",dar insuficient.

"Acest progress nu a venit usor si stim ca acest progres innegocierile privind incalzirea globala nu este suficient", a spuspresedintele american. Un nou summit pe problema incalzirii globaleva avea loc la sfarsitul anului 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO