Incalzirea globala nu i-a speriat pe liderii lumii, care au esuat in a incheia un acord la summit-ul de la Copenhaga

Autor: Magraon Andreea 20.12.2009

Sefii de stat si de guvern au incheiat un acord "de compromis" la summit-ul de la Copenhaga pe probleme de schimbari climatice, spre nemultumirea organizatorilor si a participantilor. Cel mai important eveniment pe problemele climatice, care s-a incheiat vineri, a fost considerat astfel un esec de catre ecologisti.

Acordul prevede limitarea incalzirii temperaturii globale la 2 grade Celsius, insa nu specifica si cum se va face acest lucru. De asemenea, a fost stabilit un fond de combatere a incalzirii globale pentru statele sarace, care va atinge 100 de miliarde de dolari pana in 2020, dar documentul nu spune ce tari vor cotiza si in ce fel.

Dorinta initiala a participantilor la summit a fost de semnare a unui acord privind reducere cu 25 pana la 40% a emisiilor de carbon pana in anul 2020. Tinta nu a fost atinsa insa, datorita reticentei unor state precum China, care se tem ca le va fi afectata dezvoltarea economica.
Presedintele american Barack Obama a numit acordul "semnificativ", dar insuficient.

"Acest progress nu a venit usor si stim ca acest progres in negocierile privind incalzirea globala nu este suficient", a spus presedintele american. Un nou summit pe problema incalzirii globale va avea loc la sfarsitul anului 2010.