ZF 24

FMI considera ca a actionat eficient in combaterea recesiunii globale

28.09.2009, 12:13 20

Fondul Monetar International (FMI) considera ca a actionateficient in combaterea efectelor recesiunii globale, mai ales inEuropa de Est, conform unei analize proprii, citata de Wall StreetJournal.

"Programele sustinute de Fond au ajutat tarile sa evite ce eramai greu in timpul acestei crizei", se arata in raportul FMI,fondul considerand ca este "remarcabil" ca tarile care au apelat laimprumuturi FMI au evitat crizele din sectoarele bancare.

"Studiul ne arata ca multe dintre problemele grave intalnite incrizele anterioare au putut fi evitate sau reduse, cu ajutorul FMI.Raman, inca, provocari serioase, in special in problema readuceriieconomiei la o crestere sustenabila si in cea a somajului, insa auaparut, deja, semne de stabilizare", a declarat directorul executival FMI, Dominique Strauss-Kahn, intr-un comunicat.

Printre factorii care au ajutat FMI sa evite problemele dincrizele trecute, analiza enumera finantarea acordata la timp si incantitate suficienta, reducerea, in programele de ajutor, anumarului de conditii structurale si adaptarea planurilor desustinere economica la specificul fiecarui stat.

"Este clar ca aceasta noua generatie de programe includelectiile din trecut", a precizat Strauss-Kahn.

Analiza face referire la 15 programe de imprumut, aprobate deFMI incepand cu septembrie 2008, data dupa care institutia aasigurat finantari de 163 miliarde de dolari. Printre programeleavute in vedere de analiza sunt menţionate cele aplicate inRomania, Letonia, Ungaria, Islanda si Ucraina.

FMI a fost criticat, in trecut, ca impune conditii prea dificilela acordarea imprumuturilor, solicitand statelor ajutate saprivatizeze industriile, sa liberalizeze pietele si sa reducasemnificativ deficitele bugetare, ceea ce, in unele situatii, ainrautatit situatia economica, noteaza WSJ.

Din acest motiv, puţine state asiatice au apelat la ajutorul FMIdupa ce Asia a fost lovita de o criza financiara in urma cu undeceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO