ZF 24

Fitch ar putea retrograda ratingul Bulgariei, din cauza datoriei externe ridicate

05.03.2010, 16:27 20

Agentia de evaluare financiara Fitch ar putea retrogradaratingul Bulgariei, statul cu cel mai redus deficit bugetar dinUniunea Europeana (UE), in conditiile in care datoria externadepaseste Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce pune in pericolstabilitatea financiara a tarii, transmite Bloomberg citat deMediafax.

"Pozitia fiscala este una solida. Cu toate acestea, Bulgariaprezinta riscuri la nivelul sectorului privat, impovarat cu unnivel ridicat al datoriilor. Statul se confrunta cu un deficit decont curent substantial si totodata exista un grad ridicat deincertitudine in legatura cu modalitatile de finantare a acestuideficit si eventualul impact asupra cresterii economice", adeclarat Edward Parker, seful diviziei Fitch pentru Europaemergenta. O mare parte din datoria straina a Bulgariei provine dinsectorul financiar.

Fitch evalueaza ratingul Bulgariei pentru datoriile in valuta la"BBB-", cel mai mic nivel din categoria "investment grade", cuperspectiva negativa inca din aprilie 2009. Un nivel mai mic arcobori calificativul in categoria "junk".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO