ZF 24

Europa înregistrează a 11-a lună consecutivă de creşteri pe piaţa autoturismelor: Vânzările de maşini de pe bătrânul continent au crescut cu 19% în luna iunie, la 1,27 milioane de vehicule

Europa înregistrează a 11-a lună consecutivă de...

Autor: Andrei Şerbănescu

19.07.2023, 14:09 358

Vânzările de automobile în Europa au crescut semnificativ în luna iunie, în urma cererii tot mai mari de vehicule electrice şi a îmbunătăţirii aprovizionării cu piese de schimb, potrivit Bloomberg.

Înmatriculările de maşini noi au crescut cu 19%, la 1,27 milioane de vehicule, a anunţat miercuri Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile. Vânzările de automobile electrice au crescut cu 55%, în timp ce livrările de maşini diesel au scăzut cu 10%.

Constructorii de automobile continuă să lucreze în continuare pentru a satisface cererea ridicată, în condiţiile în care penuria de lungă durată de componente critice s-a atenuat. Cu toate acestea, perspectivele sunt umbrite de o posibilă revenire a blocajului din lanţul de aprovizionare pe fondul cererii în creştere pentru vehiculele electrice, consumatorii fiind nevoiţi, totodată, să reducă cheltuielile din cauza creşterii costului vieţii şi a încetinirii creşterii globale.

În acelaşi timp, concurenţa pentru investiţiile legate de vehiculele electrice se intensifică. Marea Britanie, a cărei industrie auto a suferit în ultimii ani, a obţinut o victorie semnificativă miercuri, când Tata Group a anunţat că intenţionează să construiască o fabrică de baterii pe teritoriul Regatului Unit în valoare de 4 miliarde de lire sterline (5,2 miliarde de dolari) pentru a aproviziona vehiculele electrice produse de Jaguar Land Rover Automotive Plc.

Cumpărătorii din Germania au înmatriculat 52.988 de maşini electrice în luna iunie, cu 64% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Franţa a contribuit, de asemenea, la creşterea numărului de vehicule electrice cu 33.280 de vânzări, în timp ce Olanda a înregistrat o creştere de 13.892 de maşini alimentate cu baterii.

Volkswagen AG a vândut cele mai multe autoturisme de orice tip în regiune, înregistrând 325.612 livrări, o creştere de 27% faţă de anul trecut. Vânzările Stellantis NV au scăzut cu 2,5%, până la 210.495 - totuşi suficient pentru a ocupa locul al doilea la nivel global.

Tesla Inc. care intenţionează să îşi extindă capacitatea de producţie la fabrica sa din Germania, a vândut 47.606 vehicule, devansând mărcile locale Fiat şi Citroën, dublând înmatriculările faţă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO