Europa înregistrează a 11-a lună consecutivă de creşteri pe piaţa autoturismelor: Vânzările de maşini de pe bătrânul continent au crescut cu 19% în luna iunie, la 1,27 milioane de vehicule

Autor: Andrei Şerbănescu 19.07.2023

Vânzările de automobile în Europa au crescut semnificativ în luna iunie, în urma cererii tot mai mari de vehicule electrice şi a îmbunătăţirii aprovizionării cu piese de schimb, potrivit Bloomberg.

Înmatriculările de maşini noi au crescut cu 19%, la 1,27 milioane de vehicule, a anunţat miercuri Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile. Vânzările de automobile electrice au crescut cu 55%, în timp ce livrările de maşini diesel au scăzut cu 10%.

Constructorii de automobile continuă să lucreze în continuare pentru a satisface cererea ridicată, în condiţiile în care penuria de lungă durată de componente critice s-a atenuat. Cu toate acestea, perspectivele sunt umbrite de o posibilă revenire a blocajului din lanţul de aprovizionare pe fondul cererii în creştere pentru vehiculele electrice, consumatorii fiind nevoiţi, totodată, să reducă cheltuielile din cauza creşterii costului vieţii şi a încetinirii creşterii globale.

În acelaşi timp, concurenţa pentru investiţiile legate de vehiculele electrice se intensifică. Marea Britanie, a cărei industrie auto a suferit în ultimii ani, a obţinut o victorie semnificativă miercuri, când Tata Group a anunţat că intenţionează să construiască o fabrică de baterii pe teritoriul Regatului Unit în valoare de 4 miliarde de lire sterline (5,2 miliarde de dolari) pentru a aproviziona vehiculele electrice produse de Jaguar Land Rover Automotive Plc.

Cumpărătorii din Germania au înmatriculat 52.988 de maşini electrice în luna iunie, cu 64% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Franţa a contribuit, de asemenea, la creşterea numărului de vehicule electrice cu 33.280 de vânzări, în timp ce Olanda a înregistrat o creştere de 13.892 de maşini alimentate cu baterii.

Volkswagen AG a vândut cele mai multe autoturisme de orice tip în regiune, înregistrând 325.612 livrări, o creştere de 27% faţă de anul trecut. Vânzările Stellantis NV au scăzut cu 2,5%, până la 210.495 - totuşi suficient pentru a ocupa locul al doilea la nivel global.

Tesla Inc. care intenţionează să îşi extindă capacitatea de producţie la fabrica sa din Germania, a vândut 47.606 vehicule, devansând mărcile locale Fiat şi Citroën, dublând înmatriculările faţă de anul trecut.