ZF 24

ELLA FITZGERALD. Cine este ELLA FITZGERALD, cântăreaţa de jazz sărbătorită astăzi de GOOGLE

ELLA FITZGERALD. Cine este ELLA FITZGERALD, cântăreaţa...
25.04.2013, 11:44 414

ELLA FITZGERALD, cântăreaţa americană de jazz este omagiat astăzi de Google printr-un Doodle. Google sărbătoreşte, joi, 96 ani de la naşterea cântăreţei.

Noul logo al Google este realizat sub forma unei animaţii, în care Ella Fitzgerald este prezentată pe o scenă în timpul unui concert. În spatele cântăreţei se văd cinci muzicieni care o acompaniază, în timp ce literele din cuvântul "Google" apar scrise în fundal.

Supranumită "The First Lady of Song", Ella Fitzgerald (25 aprilie 1917 - 15 iunie 1996) a fost cea mai celebră cântăreaţă de jazz din Statele Unite timp de peste o jumătate de secol. În timpul vieţii sale, Ella Fitzgerald a câştigat 13 premii Grammy şi a vândut peste 40 de milioane de albume, potrivit site-ului oficial al artistei.

Cu un registru vocal de trei octave, Ella Fitzgerald s-a remarcat prin puritatea interpretării şi prin capacitatea sa de improvizare. Putea cânta balade arzătoare, piese de jazz şi putea imita orice instrument dintr-o orchestră.

A lucrat cu cei mai importanţi muzicieni şi cele mai importante orchestre, de la Duke Ellington, Count Basie şi Nat King Cole, până la Frank Sinatra, Dizzy Gillespie şi Benny Goodman.

A cântat peste tot în lume, iar publicul său a fost la fel de diversificat precum capacităţile sale interpretative. S-a adresat tuturor persoanelor, bogate sau sărace, de toate rasele, religiile şi naţionalităţile. A fost una dintre cele mai iubite şi apreciate artiste din lume.

Alături de cântăreţele Billie Holiday şi Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz. Colaborarea ei cu Louis Armstrong şi Count Basie, precum şi numeroasele turnee în cadrul seriei "Jazz At The Philharmonic" au făcut-o cunoscută în lumea întreagă.

În timpul copilăriei a visat să devină dansatoare, dar a început să cânte la sfatul prietenilor. A debutat la vârsta 17 ani, în noiembrie 1934, la Apollo Theater din Harlem, New York. A fost remarcată de Bardu Ali din formaţia artistului Chick Webb, care a angajat-o în orchestra lui în 1935. Ella Fitzgerald a început să cânte în mod regulat cu Webb's Orchestra din anul 1935, la Harlem's Savoy Ballroom, potrivit Wikipedia.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO