ZF 24

Discrepanta dintre preturile bancilor din Romania, una dintre cele mai ridicate din lume

14.05.2007, 17:52 14

Romania ocupa locul doi intr-un clasament care evalueaza discrepanta intre preturile practicate de bancile din 25 de state, potrivit unui raport realizat de de firma de consultanta Capgemini, ING Bank si Asociatia Europeana de Management si Marketing Financiar.

Diferenta dintre pretul cel mai ridicat si cel mai redus este de 61%, Romania situandu-se astfel pe locul doi, dupa Statele Unite ale Americii, cu un procentaj de 92%. Media tarilor analizate a fost de 27%, potrivit editiei din acest an a raportului "World Retail Banking".

"Bancile din Europa au o variatie de pret mult mai ingusta decat cele ale institutiilor de credit din alte regiuni, iar preturile din zona euro sunt cele mai omogene. (...) In statele europene din afara zonei euro, preturile devin din ce in ce mai omogene. Discrepanta dintre preturi a scazut cu trei puncte proentuale in acest an. Vom continua sa monitorizam aceasta situatie pentru a vedea daca preturile vor avea o tendinta de convergenta. La nivel de tara, cu trei exceptii, preturile sunt destul de omogene", se spune in raport.

Editia 2007 a studiului cuprinde, pentru prima data, institutii bancare din Romania, alaturi de alte patru state, respectiv Croatia, India, Japonia si Africa de Sud.

In cazul Romaniei, au fost analizate noua banci - HVB Bank Romania (devenita ulterior HVB Tiriac Bank), Bancpost, CEC, Alpha Bank, Banca Transilvania, ING Bank Romania, Raiffeisen BankBRD-Groupe Societe Generale si Banca Comerciala Romana. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO