ZF 24

Din martie, administratorii de blocuri vor trebui sa dovedeasca cat de eficiente energetic sunt cladirile

Din martie, administratorii de blocuri vor trebui sa dovedeasca cat de eficiente energetic sunt cladirile
04.02.2010, 14:19 67

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a declaratastazi ca in cazul in care Guvernul aproba Ordonanta propusa deminister, certificatul energetic pentru cladiri va redeveniobligatoriu din luna martie 2010. Initial legea certificatuluienergetic (372/2005) trebuia sa intre in vigoare la 1 ianuarie,insa MDRT decis sa fie amanata pentru 2011, in urma presiunilorfacute de consultantii imobiliari si de notari.

MDRT a revenit ulterior asupra deciziei de amanare cu un an alegii si intentioneaza sa o introduca luna viitoare.

"In perioada urmatoare se va accelera procesul de atestaretehnico-profesionala a auditorilor energetici si vor fi omologatecateva programe de calcul utile auditorilor energetici; totodata,centrele universitare care organizeaza cursuri pentru viitoriiauditori, vor organiza si cursuri de initiere in folosirea acestorprograme. Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneripentru normele de aplicare a legii, astfel Incat sa fie eliminateorice neajunsuri In momentul tranzactionarii cladirilor", afirmareprezentantii MDRT.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chiriaseste informat asupra performantei energetice a apartamentului,exprimata, in principal, prin:

- consumul total anual specific de energie, exprimat In kWh/mparie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specificpentru Incalzire, apa calda de consum si iluminat;

- eficienta energetica a apartamentului, prin Incadrareaacestuia Intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficientaenergetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta),functie de consumul total anual specific de energie.

De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentruImbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere alconsumurilor energetice.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt Incadrate Inclasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentruIncalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/mp/an. Inacest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specificde energie pentru Incalzire este de sub 100 kWh/mp/an si a foststabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si seelaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoanefizice atestate. Lista auditorilor energetici atestati estedisponibila pe site-ul ministerului www.mdrt.ro, sectiuneaConstructii/Atestari tehnico-profesionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO