ZF 24

Deutsche Telekom caută birouri pentru un centru de servicii cu 150-200 de angajaţi

Deutsche Telekom este o companie cu aproximativ 230.000 de angajaţi şi venituri de 58 mld. euro în 2012. Sursa foto: Deutsche Telekom

Deutsche Telekom este o companie cu aproximativ 230.000 de angajaţi şi venituri de 58 mld. euro în 2012. Sursa foto: Deutsche Telekom

Autor: Cristi Moga, Adrian Seceleanu

30.08.2013, 00:07 868

Procesul de analiză şi selecţie a clădirilor de birouri este asistat la nivel local de către Andrei Ianculescu, cel care coordonează activitatea imobiliară în cadrul Romtelecom, iar germanii sunt deocamdată la stadiul de „prospectare“, în condiţiile în care grupul nu a început deocamdată negocieri cu proprietarii de clădiri.

Spaţiul căutat de Deutsche Telekom ar putea găzdui începând de anul viitor 150 - 200 de angajaţi, potrivit estimărilor ZF, iar piaţa de birouri din Bucureşti oferă în prezent multe variante la preţuri atractive, în condiţiile în care în oraş sunt aproximativ 300.000 de metri pătraţi liberi. Pentru suprafeţe medii şi mari, proprietarii de birouri au scăzut în unele cazuri pretenţiile până spre nivelul de 10 euro/metrul pătrat lunar, iar acest lucru a atras atenţia unor mari grupuri internaţionale din domenii diverse pentru dezvoltarea unor centre de servicii.

Mai mult, industria de IT şi telecom a fost în ultimii ani principalul client pe piaţa birourilor din Bucureşti.

Deutsche Telekom a deschis la începutul anului 2011 în Bucureşti un birou al diviziei de servicii T-Systems, dar până în prezent grupul german nu a accelerat dezvoltarea acestei linii de business, care anul trecut a avut doar 13 angajaţi şi un rulaj de 3,1 milioane de euro.

Reprezentanţii locali ai grupului au confirmat intenţia de a închiria un spaţiu de birouri în Bucureşti, dar nu au precizat ce operaţiuni vor desfăşura în aceste birouri.

În prezent companiile locale controlate de Deutsche Telekom au sedii în zone diferite ale Capitalei, de la Piaţa Presei Libere (unde se află City Gate, sediul Romtelecom) şi de pe Calea Floreasca (sediul T-Sys­tems) până la Piaţa Victoriei (Combridge) şi pe splaiul Independenţei, la Semănătoarea, unde îşi desfăşoară operaţiunile Cosmote.

Astfel, pe termen mediu este luată în calcul şi o consolidare a operaţiunilor într-un singur sediu, în condiţi­ile în care grupul german are planuri să integreze cei doi operatori de telefonie pe care îi controlează în România – Cosmote şi Romtelecom.

„Lucrurile stau în felul următor: când vom avea un acord cu privire la fuziune, odată cu integrarea operaţiunilor cu siguranţă ar trebui să avem o singură clădire pentru toţi angajaţii, este normal acest lucru. Am petrecut mult timp între cele două sedii (ale Romtelecom şi Cosmote – n.red.) şi mulţi alţi angajaţi fac la fel“, afirma recent pentru ZF Nicolai Beckers, germanul desemnat să conducă din poziţia de CEO procesul de integrare a Romtelecom cu Cosmote.

Veniturile cumulate ale subsidiarelor deţinute de Deutsche Telekom la nivel local s-au ridicat anul trecut la 1,1 miliarde de euro, rezultat ce plasează grupul german pe prima poziţie în topul jucătorilor din această industrie, peste Orange şi Vodafone.

La nivel mondial Deutsche Telekom este o companie cu aproximativ 230.000 de angajaţi şi venituri de 58 de miliarde de euro în 2012.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO