Business Hi-Tech

Cum poate obţine un start-up o finanţare de până la 40.000 de euro de la Deutsche Telekom

Cum poate obţine un start-up o finanţare de până la...

Autor: Adrian Seceleanu

09.06.2013, 08:58 3822
Start-up-urile din România care au idei de lansare a unui produs sau serviciu legat de piaţa de telecomunicaţii, media digitală sau internet pot aplica pentru o finanţare de până la 40.000 de euro la biroul din Cracovia (Polonia) al hub:raum, un „incubator“ de afaceri noi finanţat de gigantul german Deutsche Telekom, care este acţionarul indirect al Cosmote România şi Romtelecom.
 
WikiZF: Profilul companiilor Cosmote RomâniaRomtelecom
 
„Start-up-urile din România pot aplica pentru a obţine finanţare pe pagina web a incubatorului. Finanţarea poate fi de până la 30.000-40.000 de euro“, a declarat într-o întâlnire cu media la Varşovia Jakub Probola, unul dintre managerii care răspund de acest proiect. „Angajaţii companiei nu sunt obligaţi să vină în Polonia, pot funcţiona din România, unde le putem oferi suport. Pe de altă parte, incubatorul le permite start-up-urilor să vină aici, să aibă acces la suport şi la resursele Deutsche Telekom.“
 
Prin această iniţiativă vrem să atragem în cadrul grupului mai multe produse şi servicii inovatoare create în Europa de Est, a spus şi Claudia Nemat, membru în boardul Deutsche Telekom (DT), care răspunde de segmentul de tehnologie şi afacerile gigantului german din Europa.
 
Cum sunt mai exact metodele prin care start-up-urile pot fi susţinute de Deutsche Telekom? „Prin finanţare, acces la expertiză prin mentorat, acces la facilităţi de test şi resurse ale Deutsche Telekom şi spaţiu pentru funcţionarea biroului. Finanţarea poate fi oferită timp de şase până la 12 luni, în funcţie de proiect. Experţii noştri le pot oferi asistenţă în rafinarea ideilor şi a planului de business“, a adăugat Probola.
 
Start-up-urile ar trebui să aplice dacă au idei legate de industria de telecom (tehnologii, aplicaţii, servicii etc.), media digitală (conţinut, distribuţie şi reclame) sau internet (plăţi, comerţ electronic şi servicii online).
 
Hub:raum a fost fondat de Deutsche Telekom în 2012 în Berlin, iar în luna aprilie a acestui an a fost deschis şi biroul din Cracovia. „La dezvoltarea proiectului a participat şi românul Cosmin Ochişor, project manager innovation and new business development, din cadrul Romtelecom“, potrivit lui Probola. Potrivit datelor de pe reţeaua LinkedIn, Ochişor lucrează din 2009 pentru Romtelecom, iar anterior a fost angajat la Henkel, Sensiblu, Mercury Research şi Ipsos.
 
În prima lună de funcţionare biroul din Varşovia a primit o duzină de aplicaţii, a spus Probola, fără a oferi detalii. „Ne uităm la proiecte care să aibă sinergii cu activitatea unui operator telecom. Pot fi idei legate de IPTV, comanda de taxiuri, case conectate.“
 
Ce primeşte Deutsche Telekom în schim­bul asistenţei şi finanţării oferite start-up-urilor? Acţiuni la companie, spune Jakub Probola, însă grupul este deschis la mai multe modele de lucru. „Nu ne concentrăm pe a face bani cu acest proiect. Putem să încheiem un parteneriat, să ne gândim la un model de partajare a veniturilor. Teoretic, orice model este posibil.“
 
Grupul german va începe să organizeze evenimente în regiune pentru a face cunoscut incubatorul din Varşovia, a adăugat Probola.
 
DT controlează în România, prin intermediul grecilor de la OTE, Cosmote - numărul trei pe piaţa de telefonie mobilă - şi Romtelecom - numărul doi pe TV şi net fix şi numărul unu pe telefonie fixă. Cele două companii au împreună un rulaj anual de peste un miliard de euro.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO