ZF 24

Demetriade: Mi-am dat demisia de la Tarom pentru că am crezut că putem conduce compania fără interferenţe externe, dar m-am înşelat

Demetriade: Mi-am dat demisia de la Tarom pentru că am...

Autor: Mirabela Tiron

22.10.2013, 12:56 1099

Nicolae Demtriade, membru în consiliul de administraţie al Tarom şi director executiv, spune că şi-a dat astăzi demisia din aceste funcţii pentru că au existat influenţe externe în actul de management şi nu a fost dispus la compromisuri.

“Am sperat că o să reuşin să ne încadrăm în prevederile ordonanţei 107 şi să conducem compania după alte principii, adică să nu fie interferenţe din afara companiei în actul de conducere, dar m-am înşelat, a spus el pentru ZF. El a mai precizat că  şi-a dat demisia pentru că urmează şi ca Dan Pascariu, preşedintele consiliului de administraţie, să fie revocat din funcţie. Dan Pascariu nu a făcut nicio declaraţie pe acest subiect.

Ramona Mănescu, ministrul transporturilor, a declarat astăzi că  nu se poate ca managerul Tarom, cu referire la Christian Heinzmann,  să tragă într-o direcţie şi consiliul de administraţie în altă direcţie şi că Heinzmann are un contract de management, iar ca să poată implementa măsurile trebuie să aibă suportul consiliului de administraţie.

“Fiecare îşi cunoaşte motivele pentru care poate să rămână în firmă. Este greu să te pui în pielea fiecăruia, eu nu accept compromisuri”, a spus Demetriade.

În mai puţin de o lună, pe 19 noiembrie, Tarom va bifa un an de când se află sub management privat, fiind de altfel şi prima companie de stat la care s-a instituit acest tip de management.   După ce în ultimii cinci ani Tarom a adunat pierderi totale de 250 de milioane de euro, ultimul an în care a raportat profit fiind 2007,  instituirea manage­men­tului privat a fost văzută ca o soluţie de redresare şi de eficientizare  a companiei.

Datele arată că în acest aproape un an de conducere privată la Tarom s-a dus de fapt o adevărată luptă între conducerea executivă, formată din belgianul Christian Heinzmann, director general, Michael Moriaty, director financiar şi reprezentanţii consiliului de administraţie al Tarom, condus de Dan Pascariu, unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri români, preşedintele consiliului de supraveghere la UniCredit Ţiriac Bank.

Cele mai recente date, cele aferente primului semestru din acest an, arată că Tarom a redus pierderile la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat mai bun decât cel estimat, a crescut numărul de pasageri cu 1,5%, sub obiectivul asumat, iar gradul mediu de încărcare cu 3%. Mai mult, Tarom a introdus noi curse, aşa cum şi-a asumat conducerea executive.

Consiliul de administraţie este format din bancherul Dan Pascariu, fostul astronaut Dumitru Prunariu, Valentin Macec, fost consilier al lui Ovidiu Silaghi, fostul ministru al transporturilor, Ciprian Ladunca, director financiar şi vicepreşedinte al Metlife Alico România, omul de afaceri Marius Ghenea, proprietarul magazinelor online PC Fun şi PC Garage, şi Nicolae Demetriade, un fost şef al Tarom (care l-a înlocuit în mai în consiliu pe fostul ministru al mediului de afaceri Lucian Isar) şi care şi-a dat astăzi demisia.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO