ZF 24

De câte roţi au nevoie corporatiştii pentru a ajunge la muncă?

De câte roţi au nevoie corporatiştii pentru a ajunge...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

23.03.2017, 00:05 1327

Un loc de parcare la fiecare 60 de metri pătraţi construiţi - acesta este raportul aplicabil în teren în concentrarea de birouri din nordul Capitalei. Altfel spus, cel mult unu din şase angajaţi care ar putea veni cu maşina la serviciu are şi norocul de a găsi un loc de parcare în apropierea biroului. Din 150.000 de angajaţi care lucrează în partea de nord, doar 25.000 dispun de locuri de parcare, restul de 125.000 fiind nevoiţi fie să-şi lase maşinile pe străzile alăturate clădirii în care lucrează, fie să vină la serviciu cu autobuzul, tramvaiul, metroul sau bicicleta.

„Zonele de birouri Nord Bă­neasa şi Pi­pera Nord sunt mai slab deser­vite de mij­loace de transport în co­mun, aşa că acolo dez­volta­torii sau chiriaşii au pus la dis­po­ziţia anga­jaţilor microbuze pentru a realiza trans­fe­rul între clă­diri şi mijloacele de transport în co­mun - staţiile de metrou Pipera, pentru Pipera Nord, şi Avia­to­rilor, pentru Băneasa“, spune Mă­dă­lina Co­jo­caru, partner office agency în cadrul com­paniei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Potrivit datelor DTZ, cele mai mari parcări ale unor proiecte din nordul Capitalei sunt în cadrul Iride Business Park, Novo Park şi City Gate, dez­vol­tări care pot găzdui peste 1.000 de maşini fie­care. O densitate mai mare a locurilor de par­care ra­portat la suprafaţa clădirilor de birouri se re­gă­seşte în parcurile de afaceri dezvoltate de-a lun­gul şo­selei Bucureşti-Ploieşti, unde dezvol­ta­torii au dis­pus de suprafeţe mai mari de teren şi unde nu există acces la reţeaua de metrou.

„Estimăm că aproximativ 25-30% (dintre angajaţii companiilor chiriaşe - n. red.) utilizează ma­şinile personale pentru a călători către şi de la locul de muncă, în timp ce restul folosesc mijloa­cele de transport în comun şi/sau serviciile de shuttle bus disponibile, care asigură accesul rapid către clădiri“, spune Sorin Vişoianu, country ma­nager operations Immofinanz în România.

Numărul de călători la staţia Aurel Vlaicu, cea mai frecventată de corporatişti, într-o zi din oc­tom­brie, luna cea mai aglomerată din an, potrivit Me­trorex, a crescut cu peste 2.000 în ultimii trei ani, de la 22.685 la 25.052.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO