Bănci și Asigurări

Daunele asiguratorilor au crescut mai repede decat primele si in primul trimestru

Daunele asiguratorilor au crescut mai repede decat primele si in primul trimestru

Click pentru imaginea marita

26.05.2008, 00:29 21

Despagubirile platite de asiguratorii de pe piata locala au continuat sa creasca mai repede decat primele brute subscrise si in primul trimestru al acestui an, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In timp ce subscrierile au urcat cu 16,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2,38 miliarde de lei (645 de milioane de euro), majorarea daunelor a fost mai rapida, de 22,8%, valoarea acestora ajungand la 998,4 milioane de lei (270,6 milioane de euro).
Aceasta tendinta a inceput acum circa patru ani si pune in pericol rezultatul financiar al industriei asigurarilor, care s-a inrautatit semnificativ in ultimii doi ani. In 2007 pierderea neta a pietei a fost de aproape 76 de milioane de euro, de circa 4 ori mai mare decat in 2006.
"Este un fenomen periculos", afirma Radu Mustatea, directorul general al Astra-Uniqa, unul din primii zece jucatori din domeniul asigurarilor.
"Cauza ar putea fi faptul ca in primul trimestru cresterea pietei a venit din alte clase de asigurari decat auto. La RCA (raspundere civila obligatorie auto - n.r.), de exemplu, cresterea a fost foarte redusa, din cauza faptului ca au castigat cota de piata companii cu tarife mici. Daunele, insa, au continuat sa creasca, cea mai mare parte venind din zona auto, din cauza cresterii daunei medii si a frecventei accidentelor", explica el.
Potrivit datelor prezentate de presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Dezmembrari Auto (ANSDAR), Maria Boghian, in cadrul Forumului de Asigurare-Reasigurare organizat saptamana trecuta de Media XPRIMM, in 2007 numarul accidentelor rutiere grave a crescut cu 15%, pana la aproape 8.400.
In aceste accidente au murit 2.775 de persoane, cu 6% peste numarul din 2006, iar circa 7.000 au fost ranite grav, cu 18% mai multe decat in anul anterior.
Datele ANSDAR arata ca in Romania numarul accidentelor grave este de trei ori mai mare decat media Uniunii Europene, iar la fiecare trei accidente moare o persoana. Pentru a face o comparatie, in UE moare o persoana la fiecare 40 de accidente, adica de peste 13 ori mai putin.
Frecventa daunelor in Romania este de 65%, ceea ce inseamna ca doi asigurati din trei fac un accident, in timp ce in UE acest indicator este de 10%, adica un asigurat din zece are o dauna.
"Cresterea daunelor mai accentuata decat a primelor brute subscrise vine sa strice un echilibru si asa precar al profitabilitatii companiilor de asigurari. Daca va continua aceasta tendinta, ea va conduce la deteriorarea acestui echilibru, in sensul de a creste si mai mult pierderea neta din piata asigurarilor, care si asa este deja foarte mare", spune Dumitru Ceraceanu, directorul general al Asiban, a patra companie de pe piata anul trecut.
El afirma ca aceasta crestere rapida a daunelor se datoreaza si faptului ca limitele de despagubire s-au majorat rapid, in timp ce tarifele au crescut lent.
"La politele RCA, de exemplu, exista un ecart intre tarife si limitele de despagubire. In timp ce limitele de despagubire s-au aliniat foarte repede la nivelul european, tarifele au ramas la nivelul buzunarelor romanilor", considera Ceraceanu.
Potrivit unei decizii a CSA, anul viitor limitele de despagubire pentru politele RCA vor fi triple fata de anul trecut. Pentru pagube materiale, limita va urca la 300.000 de euro, fata de 100.000 de euro in 2007 si 150.000 de euro in acest an, in timp ce pentru vatamari corporale si decese limita va fi de 1,5 milioane de euro, fata de 500.000 de euro in 2007 si 750.000 de euro anul acesta. Pe de alta parte, seful Asiban considera ca daunalitatea este majorata si de fraudele din asigurari auto. Potrivit datelor ANSDAR, valoarea medie a fraudei pe piata locala este de 3.000 de euro, fraudele de anul trecut fiind de 3 milioane de euro.
"O alta zona a pietei la limita profitabilitatii sunt asigurarile bancare. In rest, orice clasa de asigurari poate inregistra pierderi, pentru ca daunele sunt aleatoare, nu stii cand se pot intampla", afirma Ceraceanu. Asiguratorii spun ca exista doua modalitati de franare a cresterii mult mai rapide a daunelor fata de cea a subscrierilor: majorarea primelor si reducerea costurilor cu daunele printr-un control mai bun al acestora. "Efectele acestei tendinte vor fi majorarea primelor de catre asiguratori, dar si aplicarea altor masuri, cum ar fi fransiza", spune seful Astra-Uniqa.
"Fransiza creeaza responsabilitate. In tarile din Vest, aceasta este foarte mare, insa in Romania introducerea acesteia abia a inceput", a adaugat directorul general al Asiban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO