ZF 24

Dan Şucu, preşedinte Confederaţia Patronală Concordia: Guvernul să îşi asume fără echivoc că nu vom mai avea creşteri de taxe în 2024. Companiile nu pot face faţă la o rundă nouă de creşteri

Dan Şucu, preşedinte Confederaţia Patronală Concordia

Dan Şucu, preşedinte Confederaţia Patronală Concordia

Autor: Roxana Rosu

10.11.2023, 11:43 365

Guvernul trebuie să îşi asume fără echivoc că nu vom mai avea creşteri de taxe în 2024, în conditiile în care companiile nu pot face faţă la o rundă nouă de măsuri de acest fel, când nici nu au văzut încă efectele celei recente, a declarat Dan Şucu, preşedinte Confederaţia Patronală Concordia.

În acelaşi timp, patronatele cer claritate în privinta costurilor noii legi a pensiilor.

”Proiectul de lege privind pensiile care a ajuns zilele trecute la Consiliul Economic şi Social nu conţinea niciun fel de analiză sau estimare a impactului şi vorbea despre un nou cadru legislativ pentru a corecta inechităţile şi pentru a asigura sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului şi pentru a respecta principiul contributiv în raport cu beneficiarii drepturilor la pensie. Cu câteva minute înainte de şedinţa în care trebuia să ne spunem opinia pe acest proiect ne-a fost transmis un aviz al Ministerului Finanţelor, dar unul trunchiat din care lipseau tocmai cifrele relevante pe care le-am văzut ulterior în presă. Doar aşa am aflat că acest proiect costă minim 33 de miliarde în plus, că taxele vor trebui să crească cu 2% din PIB, că deficitul care trebuia adus sub control cu recentul pachet fiscal va creşte şi nu o să scadă şi că este posibil să ajungem în situaţia suspendării fondurilor europene. Un astfel de scenariu este inacceptabil”, a precizat Dan Şucu.

Preşedintele Concordia a adăugat că România şi-a asumat prin PNRR o reformă a pensiilor, dar ceea ce se vehiculează acum în spaţiul public produce multă îngrijorare  companiilor.

” Nu înţelegem cum în interiorul Guvernului o voce spune că vor fi necesare taxe suplimentare şi alta că nu. Este datoria noastră să atragem atenţia că economia încetineşte şi trebuie să fie exclusă orice nouă creştere a fiscalităţii. Companiile nu pot face faţă la o rundă nouă de creşteri de taxe când nici nu au văzut încă efectele celei recente”


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO