Dan Şucu, preşedinte Confederaţia Patronală Concordia: Guvernul să îşi asume fără echivoc că nu vom mai avea creşteri de taxe în 2024. Companiile nu pot face faţă la o rundă nouă de creşteri

Autor: Roxana Rosu 10.11.2023

Guvernul trebuie să îşi asume fără echivoc că nu vom mai avea creşteri de taxe în 2024, în conditiile în care companiile nu pot face faţă la o rundă nouă de măsuri de acest fel, când nici nu au văzut încă efectele celei recente, a declarat Dan Şucu, preşedinte Confederaţia Patronală Concordia.

În acelaşi timp, patronatele cer claritate în privinta costurilor noii legi a pensiilor.

”Proiectul de lege privind pensiile care a ajuns zilele trecute la Consiliul Economic şi Social nu conţinea niciun fel de analiză sau estimare a impactului şi vorbea despre un nou cadru legislativ pentru a corecta inechităţile şi pentru a asigura sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului şi pentru a respecta principiul contributiv în raport cu beneficiarii drepturilor la pensie. Cu câteva minute înainte de şedinţa în care trebuia să ne spunem opinia pe acest proiect ne-a fost transmis un aviz al Ministerului Finanţelor, dar unul trunchiat din care lipseau tocmai cifrele relevante pe care le-am văzut ulterior în presă. Doar aşa am aflat că acest proiect costă minim 33 de miliarde în plus, că taxele vor trebui să crească cu 2% din PIB, că deficitul care trebuia adus sub control cu recentul pachet fiscal va creşte şi nu o să scadă şi că este posibil să ajungem în situaţia suspendării fondurilor europene. Un astfel de scenariu este inacceptabil”, a precizat Dan Şucu.

Preşedintele Concordia a adăugat că România şi-a asumat prin PNRR o reformă a pensiilor, dar ceea ce se vehiculează acum în spaţiul public produce multă îngrijorare  companiilor.

” Nu înţelegem cum în interiorul Guvernului o voce spune că vor fi necesare taxe suplimentare şi alta că nu. Este datoria noastră să atragem atenţia că economia încetineşte şi trebuie să fie exclusă orice nouă creştere a fiscalităţii. Companiile nu pot face faţă la o rundă nouă de creşteri de taxe când nici nu au văzut încă efectele celei recente”