ZF 24

Cum a cazut creditul privat in 2009

Cum a cazut creditul privat in 2009
21.01.2010, 23:59 30

Creditul privat a scazut in perioada ianuarie-noiembrie 2009 cu5,5% la valori exprimate in euro, pe fondul contractiei economiei,dupa ce in anii precedenti bancile se obisnuisera cu cresteri dedoua cifre. La valori exprimate in lei creditul a crescutnesemnificativ pana la circa 201 mld. lei, arata datele BNR.

Inghetarea creditarii a fost cauzata, spun bancherii, pe de o partede reticenta bancilor in a finanta populatia si companiile odata cucresterea imprumuturilor neperformante, iar pe de alta parte dediminuarea cererii solvabile de credite pe fondul cresteriisomajului, al inghetarii veniturilor si al cresterii numaruluifalimentelor.
"Cererea de credite ramane scazuta pentru ca oamenii decid sa nu semai imprumute nu neaparat din cauza dobanzilor, ci pentru ca nu maiexista apetit pentru indatorare in actuala situatie economica sipentru ca nu mai au veniturile necesare care sa le permita saapeleze la credite", noteaza Lucian Cojocaru, directorul executival Departamentului Comercial al retelei BRD.

Soldul creditelor pe termen mediu si lung in lei pentru populatie ascazut cu peste 5% in primele 11 luni din 2009, in timp ce creditulin valuta cu scadente mai mari de cinci ani a revenit pe cresterein a doua parte a anului, cel mai probabil datorita demarariiprogramului Prima casa. "In 2009 programul Prima casa a ajutat inbuna masura activitatea de creditare, iar pentru anul acesta neasteptam la un efect similar", spune Cojocaru.

In cazul companiilor creditul pe termen lung in valuta a crescut cu9% la valori exprimate in euro in perioada ianuarie-noiembrie, panala 5,1 mld. euro, dar soldul creditelor in lei s-a contractat cucirca sapte procente. Peste 60% din soldul credituluineguvernamental este reprezentat de imprumuturi in valuta.
Creditarea mediului privat s-a oprit in prima parte a anului trecutinclusiv pe fondul lipsei de lichiditate de pe piata, dar nu a mairepornit odata cu imbunatatirea nivelului de lichiditate inconditiile in care bancile au preferat sa-si foloseasca baniipentru a acoperi nevoia de finantare a statului. Guvernul aimprumutat in 2009 circa 65 de miliarde de lei de la bancile localepentru a acoperi deficitul bugetar.

Si dobanzile ridicate practicate de banci pentru a-si acopericosturile cu riscul au tinut clientii departe de ghiseele bancilor.Desi majoritatea bancilor au redus dobanzile la credite in ultimeleluni, costul anual efectiv al unui credit de consum, de exemplu,coboara in foarte putine cazuri sub 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO