Bănci și Asigurări

Cum a ajuns Cornelia Coman, sefa ING Asigurari de Viata, cea mai puternica femeie din asigurari

Cum a ajuns Cornelia Coman, sefa ING Asigurari de Viata, cea mai puternica femeie din asigurari

Cornelia Coman a intrat in ING Asigurari in 1998 ca actuar, dupa care a fost director de actuariat si director general adjunct

09.09.2008, 23:43 440

Intoarcerea capitalismului si dezvoltarea unor businessuri inexistente pe piata in urma cu douazeci de ani au transformat Romania in tara tuturor posibilitatilor in ceea ce priveste cariera. In timp ce in Vest poti prelua functia de CEO al unei mari companii abia la varsta de 45-50 de ani, un roman poate deveni sef al unei multinationale chiar si la 30-35 de ani.
Cel mai recent exemplu al ascensiunii rapide pe care o poate avea un manager din Romania este cel al Corneliei Coman, care la varsta de doar 33 de ani a preluat conducerea celei mai mari companii de asigurari de viata, ING. In asigurari o astfel de evolutie este fireasca, iar varsta nu conteaza, deoarece, in afara de cei care au lucrat la ADAS (Administratia Asigurarilor de Stat), nu exista manageri cu experienta mai mare de 18 ani in domeniu.
Dar cum a ajuns Cornelia Coman sa fie cea mai puternica femeie din piata asigurarilor, avand in subordine o companie cu afaceri de 150 mil. euro si 400 de angajati?
"Nu mi-am propus sa fiu CEO, nu mi-am facut un scop din asta. Am vrut doar sa ma dezvolt si sa am libertatea de a face chiar mai mult decat mi se cere."
In urma cu 15 ani, ea venea din Slobozia in Capitala, pentru a da admitere la Facultatea de Cibernetica a Academiei de Studii Economice. Alegerea s-a dovedit a fi cea mai buna, pentru ca in anul trei s-a specializat in economie matematica, sectie la care se predau si cursuri de actuariat, iar atunci viitoarea sefa a ING Asigurari a decis ca actuariatul va fi meseria ei. "Am fost prima generatie de studenti de la Cibernetica specializati in economie matematica. Am optat pentru aceasta sectie in urma unor prezentari facute de seful de catedra, care ne-a spus ca aceasta specializare te pregateste pentru industria financiara, mai ales pentru asigurari. De atunci, am stiut ca materiile pe care le voi studia ma vor ajuta foarte mult in cariera", povesteste Coman.
In anul patru de facultate a facut practica la Asigurarea Anglo-Romana, companie care acum nu mai exista pe piata, iar mai tarziu a primit un job in departamentul financiar. A stat un an si jumatate in compania specializata pe asigurari generale, timp in care a ramas cu gandul la actuariatul din asigurarile de viata.
"Cand am terminat facultatea, am vorbit cu directorul general al Anglo-Romana despre faptul ca vreau sa fac actuariat, iar el a incercat sa ma descurajeze, spunandu-mi ca niciodata nu voi putea face actuariat in Romania. Atunci mi-am spus ca pana nu dau cu capul de pragul de sus, nu renunt."
A facut bine ca nu a renuntat. Cei de la Anglo-Romana i-au spus ca vor intra si pe segmentul asigurarilor de viata, asa ca au trimis-o la sedintele UNSAR (asociatia profesionala a companiilor de asigurari) in care se discuta despre asigurari de viata. Aici i-a intalnit pe cei din conducerea ING Asigurari.
"Mi-au placut foarte mult, iar in ianuarie 1998 am aplicat pentru un job, dar nu mi-au oferit un post de actuar, asa ca i-am refuzat. Peste doua luni, insa, m-au sunat si mi-au spus ca au un post de actuar liber."
A trecut prin mai multe interviuri si asa a intrat in ING Asigurari, compania pe care avea sa o conduca zece ani mai tarziu. In 1998 ING abia isi incepea operatiunile pe piata locala a asigurarilor.
"A fost foarte important pentru mine faptul ca am lucrat cu unul dintre cei mai straluciti actuari ai grupului ING, Charles Brindamour, un francez din Canada, care atunci cand am venit in companie era director de actuariat. Era foarte tanar, avea 28 ani, iar in cei doi ani cat a stat in Romania a reusit sa puna bazele departamentului financiar, de actuariat si de investitii."
La doar 30 de ani, Brindamour a devenit vicepresedinte al gigantului ING Canada, singura companie a grupului ING specializata pe asigurari generale, numarul unu pe piata, iar cativa ani mai tarziu a fost promovat CEO. Brindamour este astfel unul dintre foarte rarele exemple de sefi de corporatii vestice cu varste de mai putin de 45-50 de ani.
"Am fost foarte norocoasa ca am lucrat cu el. I-am dat un mail acum, dupa ce am fost numita CEO (la sfarsitul lui august, cu inceperea mandatului la 1 octombrie - n.r.). Raspunsul lui a fost 'Ma asteptam'." Brindamour i-a dat si doua povete, dupa cum povesteste Coman: sa se asigure ca are o echipa foarte buna si sa se concentreze pe lucrurile cu adevarat importante. "Iar la sfarsit mi-a spus 'Dar sunt sigur ca stiai deja lucrurile astea'."
Coman spune ca oamenii care au intrat in ING Asigurari acum zece ani, cand compania intra in Romania, sunt middle si top managerii de astazi. In afara de cateva exceptii, politica ING s-a bazat pe recrutarea de absolventi pe care sa ii modeleze si pe aducerea expatilor in functii-cheie.
"Am avut oportunitati foarte mari. In trei ani de la angajare am fost promovata responsabil al echipei de actuari, iar ulterior am preluat si departamentul de investitii si operational."
In urma cu doi ani a avut o perioada in care isi dorea sa plece intr-o companie a ING din alta tara, pe aceeasi pozitie, pentru a vedea cum se lucreaza intr-o piata unde asigurarile sunt un domeniu deja dezvoltat. A fost promovata insa ca director general adjunct, iar marea provocare a acestei miscari a fost trecerea de la lucruri tehnice la vanzari, unde s-a ocupat in special de negocierea contractelor de distributie a pensiilor obligatorii pentru compania specializata a grupului, ING Fond de Pensii, unde face parte din Consiliul de Administratie.
"A fost o schimbare destul de mare, pentru ca se spune ca de obicei oamenii din zona riscului nu sunt buni pe partea de vanzari." Nu a fost insa cazul ei, pentru ca dupa campania de aderare la fondurile de pensii, din septembrie anul trecut pana in ianuarie, ING a devenit liderul pietei, cu aproape 1,4 milioane de clienti. Cum se vede Romania de la Amsterdam dupa succesul din pensii private? "Senzational", spune Coman. "La fiecare intalnire a CEO-ului grupului, Michel Tilmant, cu analistii financiari este amintit numele Romaniei. La nivel regional suntem foarte bine vazuti, iar oamenii de aici sunt recunoscuti ca fiind cei mai buni."
In afara de francezul Brindamour, o alta persoana care i-a influentat foarte mult cariera si de la care a invatat cum se conduce o companie este fostul CEO al ING Asigurari, olandezul Bram Boon. La evenimentul in cadrul caruia a fost anuntata numirea Corneliei Coman in functia de CEO, Boon a spus ca acest lucru este o mare realizare personala pentru el.
"Am avut foarte multa sustinere din partea lui Bram Boon, mi-a fost mentor in adevaratul sens al cuvantului. A discutat tot timpul foarte mult cu mine si m-a ajutat sa inteleg multe lucruri. La cele mai importante intalniri m-a luat cu el, ca sa vada cum ma port, si a considerat ca sunt pregatita pentru functia de CEO. "
Care au fost cele mai grele momente de pana acum? "Ca responsabil de actuariat, raspunzi direct pentru preturile produselor. Unul din cele mai grele momente a fost atunci cand am avut o negociere foarte dura pe un contract de grup. Pe de o parte, trebuia sa fiu sigura ca pretul acopera riscurile asumate, iar pe de alta parte nu trebuia sa pierd nici contractul. O alta perioada dificila a fost cea de negociere cu brokerii pentru vanzarea de pensii obligatorii. A fost un 'macel' pe piata in acea perioada, iar multi brokeri cereau comisioane foarte mari, asa ca ne-am hotarat ca nu are sens sa platim atatia bani." Dovada stau si cifrele: din 1,4 milioane de clienti, cati are acum ING Pensii, doar 80.000 au fost adusi de brokeri. Peste multi ani, Coman nu se vede lucrand la sediul central al ING din Amsterdam, ci reformand sistemul de invatamant din Romania. "Mai degraba m-ar interesa sa ma implic in schimbarea vietii sociale, dar nu ca politician, poate printr-un ONG. In momentul de fata, ma intereseaza educatia, iar daca as putea schimba ceva, m-as simti foarte implinita."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO