Business Internaţional

Cu o crestere economica sustinuta si investitii masive, Brazilia intra in randul marilor puteri economice mondiale

16.05.2008, 14:16 152

Cu toate acestea, economia Braziliei a crescut incet si sigur, fara a atrage atentia. Fiind deja o putere mondiala din punctul de vedere al resurselor naturale si agriculturii, Brazilia a beneficiat in ultima vreme de avantajele unei monede nationale stabile. Aceasta stabilitate este responsabila pentru prosperitatea infloritoare a tarii din ultimii 30 de ani, care a atras investitorii straini si a asigurat un motor de crestere pentru viitoarea mare putere economica, scrie The Wall Street Journal.
Pentru al doilea an consecutiv, economia Braziliei a crescut cu 5% si desi cifra este departe de rezultatele fabuloase ale Chinei, a fost indeajuns incat sa rezolve cateva probleme esentiale cu care se confrunta tara. Datorita cresterii sustinute si stabilitatii monedei nationale, Brazilia a reusit nu numai sa amortizeze intreaga datorie externa a tarii, dar si sa devina pentru prima data in istorie o natiune creditoare.
De fapt, Brazilia dispune de atat de multi bani incat a anuntat ca va urma exemplul Chinei si al tarilor exportatoare de petrol din Golful Persic si va infiinta un fond suveran de investitii care va detine intre 10 si 20 de miliarde de dolari (6,46 - 12,9 miliarde de euro).
Pe langa fondul de investitii, ministrul de finante al Braziliei Guido Mantega a anuntat ca va pune in aplicare un plan de politici industriale in valoare de 125 miliarde de dolari (80,8 miliarde de euro). Acesta va avea ca obiectiv principal incurajarea exporturilor si introducerea tehnologiilor moderne prin intermediul subventiilor, companiilor cu capital mixt si alte astfel de stimulente.
Noua stabilitate economica a Braziliei a transformat milioane de brazilieni saraci in clasa de mijloc a tarii, ceea ce reprezinta in sine o noutate pentru istoria acestui popor, caracterizat pana acum de constrastele sociale puternice. Ca un bonus de optimism, Brazilia a facut de curand o serie de descoperiri in largul oceanului care ar putea insemna propulsarea tarii pe orbita marilor exportatori de petrol si gaze.
Brazilia este atat de increzatoare in propriile forte incat nu de mult, presedintele tarii Luiz Inacio Lula da Silva a facut o serie de glume cu privire la capacitatea de gestiune a crizei a presedintelui Statelor Unite George W. Bush.
"Uite care este problema fiule. Am avut parte de 26 de ani fara crestere economica si acum cand in sfarsit se intampla, veniti voi si incurcati socotelile? Te rog sa pui piciorul in prag si sa rezolvi criza!", a declarat Da Silva unui grup de oameni de afaceri brazilieni, referindu-se la recomandarile sale catre presedintele american. Oficiali de la Casa Alba au declarat ca cei doi sefi de stat au discutat intr-adevar o serie de probleme economice, dar nu pe acest ton si nu in acesti termeni.
30 aprilie a reprezentat un nou moment crucial pentru Brazilia, deoarece agentia Standard & Poor's a majorat ratingul pentru datorii al tarii, declarand-o gata pentru investitii straine. Astfel, Brazilia a devenit ultima tara din cadrul BRIC care obtine mult ravnita aprobare a S&P.
Da Silva, fost lider sindical devenit presedinte, a reactionat promt la veste, declarand ca noul rating demonstreaza ca Brazilia este o tara serioasa, cu politici la fel de serioase.
Cu toate acestea, Brazilia nu a scapat de toate problemele economice cu care se confrunta in trecut. O mare parte din cres-terea economica se da-toreaza preturilor mari ale marfurilor, printre care cele la produsele agricole, petrol si minerale industriale. De aceea, o prabusire a acestor preturi s-ar face simtita destul de violent, mai ales ca au trecut doar 15 ani de cand inflatia din Brazilia era reprezentata de numere cu patru cifre.
"Brazilia nu are niciun dusman adevarat", a declarat economistul Claudio Haddad, presedinte al Institutului brazilian pentru piete de capital. Brazilia este singura din cele patru mari puteri economice emergente care nu detin arme nucleare. Dar in timp ce India, de exemplu, este mereu in alerta din cauza vecinilor inarmati cu arme nucleare din Pakistan, Brazilia nu are griji in afara de instabilitatea de la granitele cu Venezuela si Columbia.
Situatia este mai mult decat benefica pentru investitorii care vad in Brazilia un colt linistit si prosper, fara cresteri spectaculoase, dar totodata fara conflicte majore sau pericole externe.
Chiar si inainte de imbunatatirea de rating oferita de Standard & Poor's, Brazilia avea parte de investitii straine masive, acestea fiind concentrate in sectorul de constructii. Pana acum, anul acesta, investitiile straine directe au crescut fata de anul trecut, cand au atins 34,6 miliarde de dolari (22,3 miliarde euro).
In apropiere de Rio de Janeiro, 13.000 de muncitori lucreaza peste program pentru a finaliza o enorma fabrica de otel comandata de gigantul german ThyssenKrupp. Aceasta fabrica valoreaza 4,6 miliarde de dolari (2,97 miliarde de euro) si va fi cea mai mare fabrica construita in Brazilia in ultimii 20 de ani.
De asemenea, miliardarul mexican Ricardo Salinas intentioneaza sa deschida un lant bancar al carui public tinta sunt clientii cu venituri medii si mici in nord-estul Braziliei. Astfel, clientii analfabeti vor avea posibilitatea sa isi deschida conturi in banca cu ajutorul amprentelor.
Cateva companii petroliere internationale cum ar fi Statoil din Norvegia sau Royal Dutch Shell vor investi 25 de miliarde de dolari (16,1 miliarde de euro) in Brazilia in urmatorii ani.
"Brazilia este cea mai buna optiune pentru afacerile din sectorul resurselor naturale", a declarat Daniel Titcomb, presedinte si CEO al Jaguar Mining, o companie de exploatare a aurului care a investit in jur de 550 de milioane de dolari (355 de milioane de euro) in zona centrala a tarii.
"Increderea consumatorilor a fost cea care a dus la aceasta crestere economica", a declarat Marcos de Oliveira, presedintele Ford Motor Company din Brazilia. Vanzarile auto din Brazilia au crescut cu 28% anul trecut, pana la numarul record de 2,4 milioane de unitati.
Multi investitori sunt atrasi in Brazilia de diversitatea tipurilor de consumatori, iar cumparatorii produselor de lux sunt la fel de dornici de noi sedinte de shopping ca in oricare alt colt al lumii. Un bun exemplu este in acest caz magazinul Louis Vuitton din districtul Jardins din Sao Paolo, care a obtinut in ultimii ani rezultate excelente. Dar ceea ce este cu adevarat nou si atragator pentru investitori este aparitia unei noi clase de mijloc, mai mare decat pana acum si mai avida de consum.
"Toata lumea tinteste spre acea parte mare a piramidei", a declarat Jorge Hillman, director general al operatiunilor companiei chiliene Masisa in Brazilia, care construieste o fabrica de PAL si PFL de 130 de milioane de dolari (84,2 milioane de euro).
Un studiu recent realizat de firma franceza de cercetare Ipsos a dezvaluit ca peste 20 de milioane de oameni au intrat in categoria clasei de mijloc din 2005 pana in prezent, aceasta fiind caracterizata printr-un venit mediu lunar pe gospodarie de 635 de dolari (411 euro). Procentul brazilienilor care fac parte din clasa de mijloc a crescut de la 34% la 46% in aceasta perioada.
Noua clasa de mijloc a dus la dublarea pietei de cosmetice, electrocasnice si computere din 2002 pana in prezent, conform datelor furnizate de Euromonitor International. In ceea ce priveste sectorul IT, clasa de mijloc este responsabila pentru 40% din vanzarile de calculatoare din aceasta perioada, conform analistilor pietei. Astfel, Brazilia ocupa acum locul patru la nivel global dupa Statele Unite, China si Japonia la numarul de computere vandute.
"Nu mai traim de la luna la luna, cu teama ca o noua criza ne-ar putea falimenta", afirma Alexandre Mendes, patron de restaurant din Brazilia care tocmai si-a cumparat o noua imprimanta dupa ce a vazut-o expusa intr-o vitrina a unui magazin de echipamente si consumabile pentru calculator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO