ZF 24

Creşterile FED afectează câştigurile comercianţilor: Perspectivele acţiunilor continuă să scadă odată cu înăspririle monetare adoptate de Rezerva Federală

Creşterile FED afectează câştigurile comercianţilor:...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.09.2022, 13:08 343

Perspectivele acţiunilor au fost puternic zdruncinate, deoarece comercianţii s-au pregătit pentru o altă creştere a ratei dobânzii din SUA, pe fondul anxietăţii tot mai mari legată de măsurile pe care Rezerva Federală le-ar putea lua în lumina situaţiei economice actuale, scrie Bloomberg.

Banca centrală a SUA îşi începe întâlnirea oficială astăzi şi este de aşteptat ca miercuri să majoreze din nou ratele cu 75 de puncte de bază. 

Randamentele trezoreriei pe 10 ani s-au situat aproape de 3,5%, în timp ce randamentele ratei pe doi ani, mai sensibile la politici, au atins cel mai mare nivel din 2007 şi sunt gata să scadă peste 4%, pe fondul temerilor că o înăsprire excesivă a setărilor monetare ar putea creşte şansele unei „aterizări mai dure.”

„Este probabil ca Rezerva Federală să înăsprească politica direct în recesiune”, a scris Danielle DiMartino Booth, CEO şi strateg şef al Quill Intelligence, într-un e-mail. „Dependenţa pieţei de valori de relaxarea Fed atunci când acţiunile scad ar putea fi ceea ce Jerome Powell îşi propune să elimine prin creşterea agresivă a ratelor, pe lângă amortizarea inflaţiei, bineînţeles.”

Contractele swap care proiectează nivelul ratelor pentru următorii doi ani atins acum un vârf de aproximativ 4,5% în martie 2023 -- cu un punct mai mare decât era de aşteptat după ultima întâlnire din iulie.

Pieţele au stabilit un preţ echitabil în randamentul Trezoreriei pe doi ani, apropiindu-se de 4%. În plus, „existâ o şansă reală chiar să continue să scadă în perioada imediat următoare”, a declarat pentru Bloomberg Peter Kinsella, şeful strategiei valutare la Union Bancaire Privee Ubp SA. 

În China, băncile şi-au păstrat principalele dobânzi de împrumut neschimbate după ce banca centrală a întrerupt relaxarea monetară, apărând astfel yuanul de un proces de devalorizare.

Bitcoin s-a chinuit să revină la nivelul de 20.000 USD. Petrolul a scăzut sub 86 de dolari pe baril, aurul scăzând, de asemenea, la preţ.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO