Creşterile FED afectează câştigurile comercianţilor: Perspectivele acţiunilor continuă să scadă odată cu înăspririle monetare adoptate de Rezerva Federală

Autor: Andrei Şerbănescu 20.09.2022

Perspectivele acţiunilor au fost puternic zdruncinate, deoarece comercianţii s-au pregătit pentru o altă creştere a ratei dobânzii din SUA, pe fondul anxietăţii tot mai mari legată de măsurile pe care Rezerva Federală le-ar putea lua în lumina situaţiei economice actuale, scrie Bloomberg.

Banca centrală a SUA îşi începe întâlnirea oficială astăzi şi este de aşteptat ca miercuri să majoreze din nou ratele cu 75 de puncte de bază. 

Randamentele trezoreriei pe 10 ani s-au situat aproape de 3,5%, în timp ce randamentele ratei pe doi ani, mai sensibile la politici, au atins cel mai mare nivel din 2007 şi sunt gata să scadă peste 4%, pe fondul temerilor că o înăsprire excesivă a setărilor monetare ar putea creşte şansele unei „aterizări mai dure.”

„Este probabil ca Rezerva Federală să înăsprească politica direct în recesiune”, a scris Danielle DiMartino Booth, CEO şi strateg şef al Quill Intelligence, într-un e-mail. „Dependenţa pieţei de valori de relaxarea Fed atunci când acţiunile scad ar putea fi ceea ce Jerome Powell îşi propune să elimine prin creşterea agresivă a ratelor, pe lângă amortizarea inflaţiei, bineînţeles.”

Contractele swap care proiectează nivelul ratelor pentru următorii doi ani atins acum un vârf de aproximativ 4,5% în martie 2023 -- cu un punct mai mare decât era de aşteptat după ultima întâlnire din iulie.

Pieţele au stabilit un preţ echitabil în randamentul Trezoreriei pe doi ani, apropiindu-se de 4%. În plus, „existâ o şansă reală chiar să continue să scadă în perioada imediat următoare”, a declarat pentru Bloomberg Peter Kinsella, şeful strategiei valutare la Union Bancaire Privee Ubp SA. 

În China, băncile şi-au păstrat principalele dobânzi de împrumut neschimbate după ce banca centrală a întrerupt relaxarea monetară, apărând astfel yuanul de un proces de devalorizare.

Bitcoin s-a chinuit să revină la nivelul de 20.000 USD. Petrolul a scăzut sub 86 de dolari pe baril, aurul scăzând, de asemenea, la preţ.