ZF 24

Contul curent continuă să se ajusteze: deficit de patru ori mai mic

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

19.01.2014, 20:39 148

Deficitul contului curent – care exprimă diferenţa dintre ieşirile şi intrările de valută din/în România – a urcat cu 370 milioane de euro în noiembrie şi a ajuns la un total de 1,32 miliarde de euro în primele 11 luni din 2013, potrivit BNR.

Totuşi, deficitul este cu 4 miliarde de euro sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Determinantă pentru această mişcare a fost reducerea balanţei comerciale cu 3 miliarde de euro.

Exporturile au totalizat 45,7 miliarde de euro în perioada ianuarie-noiembrie, în timp ce importurile s-au ridicat la 48,8 miliarde de euro. Ajustarea deficitului de cont curent a fost determinată şi de surplusul înregistrat de balanţa serviciilor şi de transferurile curente, dar şi de transporturi, acestea din urmă cu un excedent de 2 miliarde de euro în primele unsprezece luni. Contul curent, care a avut un excedent pe parcursul primei jumătăţi a acestui an, ar urma să înregistreze un deficit de circa 1% din Produsul Intern Brut (PIB) pe întreg anul 2013, urmând ca anul acesta să urce la 2%, potrivit estimărilor din acest moment. Spre comparaţie, deficitul de cont curent ajunsese la aproximativ 14% din PIB în 2008.

Deficitele de cont curent ridicate din ultimii 10 ani au fost determinate în cea mai mare măsură de deficitul comercial.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO