ZF 24

Datoria externă a făcut un pas înapoi după rambursări de 2,5 miliarde de euro

Datoria externă a făcut un pas înapoi după...
19.01.2014, 20:37 124

Datoria externă pe termen mediu şi lung a României (stat plus privat) s-a ridicat la 78 miliarde de euro la sfârşitul lunii octombrie, fiind cu un procent sub nivelul de la finalul anului trecut. Datoria pe termen scurt s-a redus cu aproape 8% faţă de luna decembrie 2012.

La nivel agregat, datoria externă este cu 2,4 miliarde de euro sub nivelul de la sfârşitul anului trecut. Faţă de luna anteriorară datoria externă este în scădere cu aproximativ 2 miliarde de euro, pe fondul creşterii componentei datoriei publice directe. Datoria publică a scăzut în luna noiembrie în condiţiile în care s-a rambursat o tranşă de circa un miliard de euro din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

La nivel agregat, serviciul datoriei externe a însumat 51,5 miliarde de euro în primele 11 luni de anul trecut, cea mai mare parte fiind înregistrată în contul datoriei externe pe termen scurt. Serviciul datoriei a crescut în primele 11 luni determinat inclusiv de procesul de dezintermediere din sectorul bancar.

Datoria externă a băncilor – care include în principal liniile de finanţare acordate de acţionarii străini filialelor locale – a scăzut cu echivalentul a 3 miliarde de euro anul trecut şi a ajuns sub nivelul de 18 miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie, potrivit ultimelor date publicate de BNR.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO