ZF 24

Contra curentului: un antreprenor belgian care are o firmă de IT în Bacău caută 50 de programatori la Iaşi. „Facem profit din ousourcing şi îl reinvestim în dezvoltare de software."

Contra curentului: un antreprenor belgian care are o...

Autor: Adelina Mihai

03.06.2016, 13:00 2952
„Facem profit din ousourcing şi îl reinvestim în dezvoltare de software. În cinci ani, investitorii din centre de servicii se vor muta din Iaşi în Ucraina sau Republica Moldova.“
 
Grupul ISSCO din Bacău, un furnizor de servicii de dezvoltare de software şi de outsourcing IT cu sediul în Bacău, se extinde cu un birou la Iaşi, unde are în plan să recruteze 50 de programatori până la finalul acestui an.
 
„Ne extindem la Iaşi pentru a construi o e­chi­pă nouă, întrucât avem multe cereri de pro­iec­te din zona de outsourcing IT. Faptul că exi­s­tă cerere mare de astfel de proiecte ne per­mite luxul de a alege tipul acestora, iar noi avem două criterii pe care le luăm în calcul: din punct de vedere tehnologic trebuie să fie in­te­re­sante pentru că acest lucru este important pentru programatori şi să necesite construirea unor echipe independente care să lucreze pentru client, nu alocarea unui singur om“, a explicat Nick Vercruyssen, CEO al grupului ISSCO.
 
Activitatea ISSCO a început în anul 2007 în Bacău, când omul de afaceri belgian Nick Vercruyssen a înfiinţat o firmă - ISS Consult - orientată spre zona de dezvoltare de software.
 
„Compania a crescut organic, iar pentru că sunt belgian şi aveam conexiuni cu companii din Belgia şi din Olanda, unde am şi lucrat câţiva ani, din 2011 am avut cereri şi de proiecte de outsourcing din partea unor clienţi din aceste ţări. De altfel, până la sfârşitul anului tre­cut nici nu am făcut business development pe această zonă. În momentul de faţă avem circa şapte proiecte noi pe zona de outsourcing IT care necesită noi angajări de programatori cu 30 - 35 de profiluri diferite“, a mai spus Vercruyssen.
 
Grupul ISSCO, format din trei companii (ISS Consult - software, ISS Workforce – outsourcing IT - şi ISSCO Holding - prin care se vând soluţiile dezvoltate intern şi în România), îl are ca acţionar majoritar pe omul de afaceri belgian Nick Vercruyssen, care este şi CEO al companiei. Una dintre firmele din grup - ISSCO Holding - este fondată împreună cu omul de afaceri local Valentin Coca, care este în prezent  director regional de vânzări la compania de închirieri auto Autonom.
 
În 2015, cele trei firme ale grupului ISSCO au înregistrat o cifră de afaceri de 500.000 de euro, iar oficialii companiei estimează că la fi­na­lul anului 2016 cifra de afaceri se va ridica la va­loarea de  2 mil. euro, luând în calcul pro­iec­tele derulate şi de echipa de dezvoltatori de la Iaşi. Compania are 24 de angajaţi la Bacău.
 
„Decizia de extindere de la Iaşi a fost generată şi de faptul că, atunci când am început să căutam oameni în Bacău, am constatat că nu prea găsim programatori cu experienţă de nivel mediu - senior, deşi avem o colaboare bună cu universitatea. La Bacău, noi avem în firmă câţiva programatori seniori, dar care s-au format în timp, lucrând pe proiecte“. Compania caută la Iaşi programatori care să lucreze pe tehnologii diverse, de la Windows, Mac, Linux, open source până la soluţii de monitorizare maşini, care îmbină hardware cu software.
 
„Cred că piaţa de servicii de tip outsourcing - nearshoring nu va mai fi relevantă în zona noastră în cinci ani din cauză că salariile din această industrie cresc, iar investitorii se vor muta cu siguranţă din Iaşi în ţări precum Ucraina sau Republica Moldova, unde costurile sunt mai mici. Noi ştim acest lucru şi l-am ştiut tot timpul, de aceea vrem să balansăm activitatea de outsourcing cu cea de dezvoltare a produselor proprii“.
 
În prezent, circa 60 -70% din cifra de afaceri a grupului este generată de serviciile de outsourcing IT, iar restul din produse dezvoltate intern, de aceea, dacă un proiect de outsourcing nu mai continuă, angajaţii din acea zonă pot lucra la dezvoltarea unor produse software dezvoltate inern.
 
„În prezent outsourcingul generează profit, iar noi încercăm să reinvestim cât mai mult din pro­fit pentru dezvoltarea soluţiilor interne. Sco­­pul nostru este să venim cu soluţiile noastre pen­tru piaţa din România şi pentru pieţele ex­ter­ne, să aducem valoare adăugată clienţilor, iar pro­prietatea intelectuală să rămână în Ro­mânia“.
 
Pentru planurile de recrutare de la Iaşi, ISSCO a închiriat 350 mp în clădirea de birouri ARIA Office Center din Iaşi, deţinută de compania Profile Business Consulting, clădire de birouri în care mai sunt chiriaşi companii precum Softvision, Cegeka sau Şcoala informală de IT.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO