Business Hi-Tech

Gigantul Amazon caută programatori pentru extinderea centrului de la Iaşi

Gigantul Amazon caută programatori pentru extinderea...

Autor: Oana Stupinean

25.01.2016, 00:04 1464

Amazon, cel mai mare retailer online din lume, va recruta anul acesta mii de persoane în Europa, inclusiv în centrul de dezvoltare de la Iaşi, în condiţiile în care gigantul american are în plan să îşi extindă operaţiunile pe pieţele europene. La sfârşitul anului trecut, Amazon avea peste 335 de angajaţi în centrul de dezvoltare din Iaşi.

În 2015 Amazon a înfiinţat peste 10.000 de noi locuri de muncă în Europa, prin cea mai mare campanie de recrutări din istoria companiei, numărul angajaţilor din regiune depăşind 40.000. La nivel global, gigantul Amazon are peste 220.000 de salariaţi.

În prezent Amazon are şapte poziţii deschise pentru centrul de la Iaşi, adresate în special dezvoltatorilor de software, potrivit anunţurilor postate pe pagina web a gigantului, cât şi pe platformele de recrutare locale best­jobs.ro şi ejobs.ro.

Compania caută candidaţi pentru posturile de inginer de dezvoltare software şi responsabili cu calitatea imaginii care să se ocupe de conţinutul cataloagelor de produse comercializate pe Amazon, precum şi persoane vorbitoare de limba italiană, portugheză şi spaniolă.

Afacerile companiei americane din centrul de dezvoltare de la Iaşi, înfiinţat acum zece ani, au crescut cu aproximativ 75% în primele şase luni ale anului trecut, comparativ cu 2014 la 31 de milioane de lei, atingând aproape cifra totală de afaceri a anului 2014, care era de 38 mil. lei, potrivit datelor publice.

În prima jumătate a anului trecut, centrul de la Iaşi şi-a mărit echipa cu 66 de noi angajaţi şi a ajuns la 335 de oameni. În 2014, Amazon avea 269 de angajaţi la Iaşi, iar în 2013 erau 172 de oameni.

În ultimii ani, mulţi jucători de profil şi-au deschis sedii în Iaşi pentru că salariile sunt mai mici în zona respectivă decât în marile huburi din IT ca Bucureşti, Cluj-Napoca sau Braşov, dar şi pentru că este un oraş care se află departe de nivelul de aglomerare economică din oraşele menţionate anterior.

În general, în industria IT salariile pornesc de la 500-600 de euro net pe lună pentru poziţiile entry-level, iar seniorii pot ajunge uşor la salarii de peste 2.000 de euro net pe lună, după doar câţiva ani de experienţă în domeniu, potrivit informaţiilor din piaţă.

În Iaşi, salariul mediu în luna iunie a anului trecut era de aproximativ 1.600 de lei, cu 100 de lei mai mic faţă de cel din Braşov, cu 300 de lei mai mic faţă de Cluj-Napoca şi cu 50% sub nivelul mediu salarial net din Bucureşti, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cei mai mari jucători de pe piaţa locală de IT sunt companii precum Oracle, Bitdefender, Microsoft şi Siveco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO