ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

16.06.2010, 19:24 11

1. Investiţiile străine directe au ajuns la patru lunila 1,135 miliarde de euro, în scădere cu 36%. Investiţiilestrăine directe au totalizat în primele patru luni 1,135 miliardede euro, în scădere cu 36% faţă de perioada similară din 2009, cânda fost raportat un flux de capital străin de 1,796 miliarde deeuro, a anunţat miercuri Banca Naţională a României (BNR).

2. Finanţele dau credite pe 5 ani autorităţilor locale,la dobândă de 6,25% în lei. Guvernul a aprobat o ordonanţăde urgenţă prin care Ministerul Finanţelor este împuternicit săacorde unităţilor administrativ-teritoriale credite pe cel mult 5ani şi cu perioadă de graţie de un an din care autorităţile localesă poată achita datoriile acumulate până la 31 decembrie 2009 cătrefirme private cu care au contracte. Dobânda a fost stabilită la6,25% pe an, iar plafonul de finanţare este de 1,5 mld. lei. Astfelse încearcă deblocarea plăţilor pentru furnizori de bunuri şiservicii ai autorităţilor locale.

3. Curtea Constituţională discută sesizările privindmăsurile de austeritate pe 24 iunie. CurteaConstituţională ia în discuţie, în 24 iunie, sesizările ÎnalteiCurţi de Casaţie şi Justişie şi ale parlamentarilor privindneconstituţionalitatea măsurilor de austeritate ale Guvernului.Judecătorii Secţiilor Unite de la ICCJ au decis, marţi, să trimităla Curtea Constituţională două sesizări privindneconstituţionalitatea Legii privind neconstituţionalitatea unorprevederi din proiectele de lege privind scăderea pensiilor şi asalariilor.

4. Ministerul Agriculturii concediază 2.820 angajaţi,dintre care 2.000 de la direcţiile judeţene. MinisterulAgriculturii va disponibiliza până în toamnă un număr de 2.820 deangajaţi, reprezentând o reducere cu 26-27% a numărului depersonal, dintre care aproximativ 2.000 sunt salariaţi aidirecţiilor judeţene, a declarat miercuri ministrul de resort,Mihail Dumitru. "Avem două proiecte de restructurare, unul dedisponibilizare şi altul de comasare. Din subordinea ministerului,cei mai mulţi angajaţi vor pleca din cadrul direcţiilor judeţene,respectiv circa 2.000 oameni. În total vor fi disponibilizaţi 2.820de angajaţi", a afirmat Dumitru.

5. Deficitul de cont curent a urcat cu 40,3% în primelepatru luni, la 2,06 miliarde euro. În primele patru luniale acestui an, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat undeficit de 2,06 miliarde euro, în creştere cu 40,3% faţă de aceeaşiperioada din 2009, conform datelor prezentate miercuri de BancaNaţională a României. Creşterea deficitului a fost influenţată înprincipal de balanţa transferurilor curente, care a înregistrat unsold mai mic cu 61,2% faţă de primele luni din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO