ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

18.03.2010, 19:00 26

1. Dacia Duster, lansata in Romania. "Duster vaconsolida expansiunea internationala a Dacia si ne va permite saaducem noi clienti, atrasi de aspectul modern si robust, dar maiales de raportul prestatie-pret", a declarat, joi, directorulgeneral al constructorului, Jerome Olive, in cadrul evenimentuluide lansare a SUV-ului Dacia pe piata romaneasca.

La eveniment au participat fostul campion mondial de Formula 1Alain Prost, fostul portar al Nationalei de fobtal, Bogdan Stelea,precum si antrenorul Razvan Lucescu.

"Duster a demonstrat deja de ce performante este capabil incompetitii. Sunt sigur ca acest lucru va fi confirmat si de cifrelede vanzari. Duster este o masina de care romanii pot fi mandri", aafirmat Alain Prost.

Dacia Duster poate fi achizitionata in Romania de la preturicuprinse intre 10.500 de euro si 15.600 de euro, cu TVA inclus, infunctie de versiune.

2. Eric Kish a vandut 56% din compania de resurse umaneSmarTree catre Enterprise Investors. Enterprise Investorsa platit 3 milioane de euro in schimbul unui pachet de 56% dinactiunile companiei SmarTree, afacere fondata de Eric Kish, unuldintre primii angajati ai lui Dinu Patriciu in grupulRompetrol.

Suma reprezinta capital de lucru, potrivit informatiilorEnterprise Investors, care a derulat achizitia prin intermediulfondului Enterprise Venture Fund 1, cu active de 100 de milioane deeuro, cel mai mare fond de acest tip din Europa Centrala si deEst.

Kish are 46 de ani si a fost ofiter de tancuri in armataisraeliana, iar timp de zece ani a ocupat functii de conducere ingrupul Rompetrol.

In 2008, grupul de firme SmarTree care reuneste trei companiidistincte, a ajuns la afaceri de 10 milioane de euro si la o rata aprofitului operational de 32%.

3. Peste 4.000 de masini noi au fost cumparate cu 11.400vouchere Rabla in prima luna de la inceperea programului.Romanii au cumparat in prima luna a programului "Rabla" peste 4.000de masini noi, folosind peste 11.400 de vouchere, conform datelorprezentate, joi, de ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Prezent la Targul de produse si tehnologii de mediu -Romenvirotec, Laszlo Borbely a anuntat ca, pana in prezent,unitatile Remat din intreaga tara au casat deja 45.000 de masinimai vechi de 10 ani.

Din tot atatea vouchere primite de cei care si-au casatmasinile, 11.429 au fost aprobate deja de reprezentantiiAdministratiei Fondului pentru Mediu (AFM) si folosite pentruachizitia unui numar de 4.079 de masini noi.


4. Ministrul Muncii estimeaza somajul la 7,5% la sfarsitulanului, dupa o usoara crestere in urmatoarele 2 luni.Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a anuntat, joi, la Vaslui, casomajul in Romania va scadea, pana la sfarsitul acestui an, la7,5%, dupa ce, in urmatoarele doua luni, va mai inregistra o usoaracrestere.

Prezent, joi, la Vaslui, intr-o vizita de lucru, ministrul MihaiSeitan a afirmat ca scaderea somajului se va face simtita in a douajumatate a anului, atunci cand vor incepe lucrarile mari deinvestitii, in special cele cu fonduri de la stat.

Pana atunci, rata somajului va mai creste putin, fiind estimatala 8,5%, fata de 8,3% cat este in prezent, sustine ministrulMuncii.

5. Fulvio Conti, CEO Enel: Romania nu a reactionatpozitiv la prezenta noastra. Fulvio Conti, directorulexecutiv al grupului energetic italian Enel, a declarat ca"autoritatile romane nu au reactionat pozitiv la prezenta Enel inRomania", fiind necesara exercitarea unor presiuni asupraGuvernului, in special in ceea ce priveste reforma sectorului degenerare, unde "impartiarea pietei are loc intre actoripredefiniti".

In plus, exista consumatori mari de energie care intarzie in modfrecvent plata facturilor, Conti dand exemplu in acest sens caileferare (CFR).

"Piata romana are insa potential mare de dezvoltare, in specialpe segmentul de distributie, unde Enel acopera circa 30% dinsegment.

Pe viitor ne dorim consolidarea acestui segment", a declaratConti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO