Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 18.03.2010

1. Dacia Duster, lansata in Romania. "Duster va consolida expansiunea internationala a Dacia si ne va permite sa aducem noi clienti, atrasi de aspectul modern si robust, dar mai ales de raportul prestatie-pret", a declarat, joi, directorul general al constructorului, Jerome Olive, in cadrul evenimentului de lansare a SUV-ului Dacia pe piata romaneasca.

La eveniment au participat fostul campion mondial de Formula 1 Alain Prost, fostul portar al Nationalei de fobtal, Bogdan Stelea, precum si antrenorul Razvan Lucescu.

"Duster a demonstrat deja de ce performante este capabil in competitii. Sunt sigur ca acest lucru va fi confirmat si de cifrele de vanzari. Duster este o masina de care romanii pot fi mandri", a afirmat Alain Prost.

Dacia Duster poate fi achizitionata in Romania de la preturi cuprinse intre 10.500 de euro si 15.600 de euro, cu TVA inclus, in functie de versiune.

2. Eric Kish a vandut 56% din compania de resurse umane SmarTree catre Enterprise Investors. Enterprise Investors a platit 3 milioane de euro in schimbul unui pachet de 56% din actiunile companiei SmarTree, afacere fondata de Eric Kish, unul dintre primii angajati ai lui Dinu Patriciu in grupul Rompetrol.

Suma reprezinta capital de lucru, potrivit informatiilor Enterprise Investors, care a derulat achizitia prin intermediul fondului Enterprise Venture Fund 1, cu active de 100 de milioane de euro, cel mai mare fond de acest tip din Europa Centrala si de Est.

Kish are 46 de ani si a fost ofiter de tancuri in armata israeliana, iar timp de zece ani a ocupat functii de conducere in grupul Rompetrol.

In 2008, grupul de firme SmarTree care reuneste trei companii distincte, a ajuns la afaceri de 10 milioane de euro si la o rata a profitului operational de 32%.

3. Peste 4.000 de masini noi au fost cumparate cu 11.400 vouchere Rabla in prima luna de la inceperea programului. Romanii au cumparat in prima luna a programului "Rabla" peste 4.000 de masini noi, folosind peste 11.400 de vouchere, conform datelor prezentate, joi, de ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Prezent la Targul de produse si tehnologii de mediu - Romenvirotec, Laszlo Borbely a anuntat ca, pana in prezent, unitatile Remat din intreaga tara au casat deja 45.000 de masini mai vechi de 10 ani.

Din tot atatea vouchere primite de cei care si-au casat masinile, 11.429 au fost aprobate deja de reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) si folosite pentru achizitia unui numar de 4.079 de masini noi.


4. Ministrul Muncii estimeaza somajul la 7,5% la sfarsitul anului, dupa o usoara crestere in urmatoarele 2 luni. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a anuntat, joi, la Vaslui, ca somajul in Romania va scadea, pana la sfarsitul acestui an, la 7,5%, dupa ce, in urmatoarele doua luni, va mai inregistra o usoara crestere.

Prezent, joi, la Vaslui, intr-o vizita de lucru, ministrul Mihai Seitan a afirmat ca scaderea somajului se va face simtita in a doua jumatate a anului, atunci cand vor incepe lucrarile mari de investitii, in special cele cu fonduri de la stat.

Pana atunci, rata somajului va mai creste putin, fiind estimata la 8,5%, fata de 8,3% cat este in prezent, sustine ministrul Muncii.

5. Fulvio Conti, CEO Enel: Romania nu a reactionat pozitiv la prezenta noastra. Fulvio Conti, directorul executiv al grupului energetic italian Enel, a declarat ca "autoritatile romane nu au reactionat pozitiv la prezenta Enel in Romania", fiind necesara exercitarea unor presiuni asupra Guvernului, in special in ceea ce priveste reforma sectorului de generare, unde "impartiarea pietei are loc intre actori predefiniti".

In plus, exista consumatori mari de energie care intarzie in mod frecvent plata facturilor, Conti dand exemplu in acest sens caile ferare (CFR).

"Piata romana are insa potential mare de dezvoltare, in special pe segmentul de distributie, unde Enel acopera circa 30% din segment.

Pe viitor ne dorim consolidarea acestui segment", a declarat Conti.