ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

28.01.2010, 19:57 19

1. BRD: Economia subterana reprezinta intre 25 si 45%din PIB-ul Romaniei. Economia nefiscalizata ajunge undevain intervalul 25%-45% din Produsul Intern Brut al Romaniei, deaceea statul ar trebui sa se concentreze mai mult pe partea decolectare a impozitelor si nu pe majorarea acestora , apreciazaFlorian Libocor, economistul-sef al BRD.

"In Romania, pe partea de colectare a veniturilor se pot faceminuni. Economia subterana este undeva intre 25% si 45% din PIB,dupa unele estimari", a declarat Libocor la un seminar pe temeeconomice.

2. Inca un faliment in imobiliar: Cortina Residenceintra in procedura de insolventa. Tribunalul MunicipiuluiBucuresti a aprobat cererea de intrare in insolventa a firmei CefinReal Estate Alpha, dezvoltatorul ansamblului rezidential CortinaResidence din Bucuresti, detinut de grupul Cefin si de fondulamerican de investitii Heitman, numind administrator judiciar firmaBDO Business Restructuring.

Firma urma sa dezvolte proiectul format din 270 de apartamentein zona parcului Herastrau, dar constructia a fost oprita intr-unmoment in care firma acumulase deja datorii de 24 de milioane deeuro.

"Actionarul majoritar al proiectului, fondul de investitiiHeitman, care detine 75% din proiect, a decis sa se retraga.Procesul de constructie se afla la stadiul in care structura estefinalizata in proportie de 65%. Un numar de 114 apartamente au fostvandute", a declarat pentru ZF Stefano Albarosa, CEO al grupuluiCefin, care detine 25% din firma intrata in insolventa.

Printre creditorii firmei se numara bancile Volksbank siInvestkredit, dar si firmele Romprest Service si constructorul elenEdrasis Psallidas, entitati care au cerut la randul lor intrarea ininsolventa a firmei.

3. APIA atentioneaza: 2010 in auto ar putea fi mai prostdecat dezastrul din 2009 daca nu se iau masuri derelansare. Piata auto din Romania ar putea inregistra anulacesta o evolutie mai slaba decat anul trecut - cunoscut ca undezastru in industrie, cu scaderi de peste 50% - daca nu se iaumasuri de sustinere a sectorului, a declarat Ernest Popovici,directorul general al Asociatiei Producatorilor si Importatorilorde Automobile din Romania (APIA). Printre masurile indicate dereprezentantii industriei se numara reluarea programului Rabla dela 15 februarie si relnsarea creditarii.

4. Adrian Mutu a fost depistat pozitiv cu sibutramina.Atacantul risca sa fie suspendat pentru patru ani.Atacantul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, a fost depistat pozitivin urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, dupameciul cu Bari, din campionatul Italiei, a anuntat, joi, ComitetulOlimpic Italian (CONI).

Cu doar cateva zile inainte, Agentia Europeana a Medicamentului(EMEA) a recomandat suspendarea autorizatiilor de punere pe piatapentru medicamentele care contin sibutramina (o substanta activacare se gaseste in medicamentele de slabit) dupa ce a concluzionatca riscurile de producere a unor boli cardiovasculare sunt mai maridecat beneficiile.

Sibutramina este un inhibitor neurotransmitator care reduceasimilarea de serotonina (cu 53%),norepinefrina (cu 54%) sidopamina (cu 16%), crescand nivelul acestor substante in sinapseleneurale si inducand senzatia de satietate, influentandapetitul.

5. Banca Transilvania a primit inca 15 mil. euro pentrucredite "Prima Casa". Banca Transilvania a primit de laFondul de Garantare a Creditelor o suplimentare cu 15 mil. euro aplafonului in cadrul caruia poate acorda credite pentru locuinteprin programul Prima Casa. Suma este destinata garantariifinantarilor pentru clientii care au incheiat deja sau vor incheiaante-contracte de cumparare a unei locuinte pina la 15 februarie,cand expira actuala etapa a programului.

BT a acordat pana acum aproape 600 de credite pentru "PrimaCasa", iar alte 100 de dosare, in suma de 2,5 milioane euro, seafla in diferite stadii de aprobare.

In general, valoarea creditelor contractate este cuprinsa intre25.000 si 57.000 de euro si variaza in functie de orase, regiuni,respectiv de valoarea imobilelor din aceste piete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO