Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 28.01.2010

1. BRD: Economia subterana reprezinta intre 25 si 45% din PIB-ul Romaniei. Economia nefiscalizata ajunge undeva in intervalul 25%-45% din Produsul Intern Brut al Romaniei, de aceea statul ar trebui sa se concentreze mai mult pe partea de colectare a impozitelor si nu pe majorarea acestora , apreciaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD.

"In Romania, pe partea de colectare a veniturilor se pot face minuni. Economia subterana este undeva intre 25% si 45% din PIB, dupa unele estimari", a declarat Libocor la un seminar pe teme economice.

2. Inca un faliment in imobiliar: Cortina Residence intra in procedura de insolventa. Tribunalul Municipiului Bucuresti a aprobat cererea de intrare in insolventa a firmei Cefin Real Estate Alpha, dezvoltatorul ansamblului rezidential Cortina Residence din Bucuresti, detinut de grupul Cefin si de fondul american de investitii Heitman, numind administrator judiciar firma BDO Business Restructuring.

Firma urma sa dezvolte proiectul format din 270 de apartamente in zona parcului Herastrau, dar constructia a fost oprita intr-un moment in care firma acumulase deja datorii de 24 de milioane de euro.

"Actionarul majoritar al proiectului, fondul de investitii Heitman, care detine 75% din proiect, a decis sa se retraga. Procesul de constructie se afla la stadiul in care structura este finalizata in proportie de 65%. Un numar de 114 apartamente au fost vandute", a declarat pentru ZF Stefano Albarosa, CEO al grupului Cefin, care detine 25% din firma intrata in insolventa.

Printre creditorii firmei se numara bancile Volksbank si Investkredit, dar si firmele Romprest Service si constructorul elen Edrasis Psallidas, entitati care au cerut la randul lor intrarea in insolventa a firmei.

3. APIA atentioneaza: 2010 in auto ar putea fi mai prost decat dezastrul din 2009 daca nu se iau masuri de relansare. Piata auto din Romania ar putea inregistra anul acesta o evolutie mai slaba decat anul trecut - cunoscut ca un dezastru in industrie, cu scaderi de peste 50% - daca nu se iau masuri de sustinere a sectorului, a declarat Ernest Popovici, directorul general al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA). Printre masurile indicate de reprezentantii industriei se numara reluarea programului Rabla de la 15 februarie si relnsarea creditarii.

4. Adrian Mutu a fost depistat pozitiv cu sibutramina. Atacantul risca sa fie suspendat pentru patru ani. Atacantul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, a fost depistat pozitiv in urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, dupa meciul cu Bari, din campionatul Italiei, a anuntat, joi, Comitetul Olimpic Italian (CONI).

Cu doar cateva zile inainte, Agentia Europeana a Medicamentului (EMEA) a recomandat suspendarea autorizatiilor de punere pe piata pentru medicamentele care contin sibutramina (o substanta activa care se gaseste in medicamentele de slabit) dupa ce a concluzionat ca riscurile de producere a unor boli cardiovasculare sunt mai mari decat beneficiile.

Sibutramina este un inhibitor neurotransmitator care reduce asimilarea de serotonina (cu 53%),norepinefrina (cu 54%) si dopamina (cu 16%), crescand nivelul acestor substante in sinapsele neurale si inducand senzatia de satietate, influentand apetitul.

5. Banca Transilvania a primit inca 15 mil. euro pentru credite "Prima Casa". Banca Transilvania a primit de la Fondul de Garantare a Creditelor o suplimentare cu 15 mil. euro a plafonului in cadrul caruia poate acorda credite pentru locuinte prin programul Prima Casa. Suma este destinata garantarii finantarilor pentru clientii care au incheiat deja sau vor incheia ante-contracte de cumparare a unei locuinte pina la 15 februarie, cand expira actuala etapa a programului.

BT a acordat pana acum aproape 600 de credite pentru "Prima Casa", iar alte 100 de dosare, in suma de 2,5 milioane euro, se afla in diferite stadii de aprobare.

In general, valoarea creditelor contractate este cuprinsa intre 25.000 si 57.000 de euro si variaza in functie de orase, regiuni, respectiv de valoarea imobilelor din aceste piete.