ZF 24

Ce active şi cote de piaţă au UniCredit şi Alpha Bank în România şi cine sunt şefii băncilor de pe piaţa locală

Ce active şi cote de piaţă au UniCredit şi Alpha Bank...

Autor: Claudia Medrega

23.10.2023, 11:52 1129

UniCredit Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului italian cu acelaşi nume, ocupă locul 7 în topul celor mai mari bănci după active, în timp ce Alpha Bank Romania se plasează pe locul 9.

La finalul anului 2022, UniCredit raporta active de 60 mld. lei în România, ajungând la o cotă de piaţă de 8,6%, indicatori care plasau banca românească cu capital italian pe locul 7, conform datelor BNR.

Pe de altă parte, Alpha Bank a avut la finalul anului trecut active de 21 mld. lei şi o cotă de piaţă de 3%, ocupând poziţia 9 în clasamentul băncilor mari

.

UniCredit a anunţat fuziunea în România cu Alpha Bank. Fuziunea dintre UniCredit Bank România, aflată pe locul 7 în topul băncilor după active, şi Alpha Bank România, aflată pe locul 9, va duce la crearea unei noi bănci pe piaţa locală, care se va plasa direct pe locul 3, cu o cotă de 12%, potrivit datelor grupului italian. La finalizare, este de aşteptat Alpha Bank să deţină 9,9% din capitalul social al entităţii combinate şi să primească o contravaloare în numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar rămâne supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul.

UniCredit Bank România are din luna octombrie un şef nou. După o carieră de 25 ani în cadrul UniCredit, Mihaela Lupu, care a fost chief financial officer (CFO) pentru Europa Centrală şi de Est (CE&EE) în grupul UniCredit, a fost desemnată de italieni să preia conducerea UniCredit Bank România, ea primind şi aprobarea BNR.

Ea a devenit astfel noul CEO şi preşedinte al Directoratului UniCredit Bank în România, începând cu data de 16 octombrie 2023.

Mihaela Lupu, care a fost o prezenţă discretă pe piaţa bancară, fiind director financiar, îl înlocuieşte la conducerea băncii româneşti cu capital italian pe Răsvan Radu, unul dintre bancherii români cu cea mai îndelungată carieră, de peste 30 de ani, şi unul dintre şefii de bănci longevivi de pe piaţa locală, adunând aproape două decenii la conducerea UniCredit în România.

UniCredit Bank România avea la finalul anului 2022 un număr de 3.004 de angajaţi, iar Alpha Bank Romania raporta pentru anul trecut 1.910 de salariaţi.

La Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu se află la conducerea băncii cu capital elen din anul 2007. Alpha Bank a fost până acum o prezenţă constantă în topul primelor zele bănci de pe piaţa românească. Sergiu Oprescu şi-a început cariera în cadrul Alpha Bank Romania în 1994 şi a deţinut mai multe funcţii de conducere înainte de a fi numit preşedinte executiv în 2007; era unul dintre cei mai tineri bancheri români care prelua conducerea unei bănci din top 10.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO